Partnerbijdrage

Vicepremier Dominic Raab heeft ontslag genomen na beschuldigingen van pesten: volledige ontslagbrief op Twitter

25-04-2023 15:42

Dominic Raab, vicepremier van het Verenigd Koninkrijk, heeft vrijdag ontslag genomen nadat uit onderzoek was gebleken dat hij zijn ondergeschikten had gepest. De trouwste bondgenoot van de heer Sunak ontkent al lange tijd deze beschuldigingen van misbruik. In acht gevallen werd hij beschuldigd van dit grof gedrag, waarbij de ondergeschikten de heer Raab ervan beschuldigden agressief, intimiderend en een niet-progressieve criticus te zijn. Hij werd er ook van beschuldigd zijn macht te misbruiken door andere ambtenaren onder hem te ondermijnen en te vernederen.

Sinds de heer Sunak aan de macht is gekomen als premier van het Verenigd Koninkrijk, zijn er in de afgelopen zes maanden drie kabinetsministers geweest. Dit illustreert de moeilijke tijd die hij doormaakt in de poging zijn regering te leiden zoals hij beloofd heeft. Terwijl alles verandert, van concerten tot sportweddenschappen, zijn ook het klimaat en de politiek aan de beurt geweest. Het aan de macht komen met de belofte van professionaliteit en verantwoording laat veel politieke leiders in de schuld staan bij hun bondgenoten en volgelingen.

Advocaat Adam Tolley gaf een rapport van meer dan acht vermeende gevallen van misbruik van Dominic Raab. Volgens dit rapport heeft de heer Raab zich op een intimiderende manier gedragen tegenover zijn collega’s, een soort gedrag dat wordt gekenmerkt als pesten. In een van de klachten wordt Raab beschuldigd van het maken van grimmige keuzes ondersteund met onredelijk en aanhoudend agressief gedrag van 2019-2021 toen hij de Britse minister van Buitenlandse Zaken was. De meest recente beschuldiging is dat Raab intimiderend is geweest in vergaderingen met de ambtenaren. Volgens dit rapport gaf de heer Raab ongepaste en kritische feedback en beledigde hij ondergeschikten vanwege hun werk.

Wat staat er in de ontslagbrief van Raab?

In de brief verontschuldigt Raab zich voor de onbedoelde stress die hij zijn ambtenaren heeft bezorgd vanwege de normen en uitdagingen die hij naar het ministerie bracht. Hij zei dat het onderzoek een risicovol patroon in de ministeries had geïntroduceerd. Hij zegt dat het anderen zal aanmoedigen om valse klachten in te dienen tegen ministeries. Deze stap schaadt leiders die veranderingen in de regering bewerkstelligen. Hij zegt ook dat hij de regering van Sunak zal blijven steunen.

In dezelfde brief zegt Raab dat hij nooit heeft gescholden, gevloekt of zijn ambtenaren heeft bedreigd. Volgens hem heeft het rapport van Tolley niet bewezen dat zijn gedrag opzettelijk was, ook al concludeert het rapport dat hij beledigend was. Hij was duidelijk dat hij zijn positie als vicepremier zou verlaten, omdat het onderzoek alle beschuldigingen tegen hem op twee na heeft verworpen. De beschuldigingen stelden dat zijn gedrag gebrekkig was. Hij zegt dat het een plicht was om de resultaten van de onderzoeken te accepteren.

Wat zegt Sunak over de hele kwestie?

Volgens Sunak is Raab een opmerkelijk leider geweest. Hij prees zijn werk in de regering en aanvaardde “met verdriet” zijn ontslag. Na uren van het aftreden van Raab werd Oliver Dowden benoemd tot de nieuwe vicepremier. Oliver is staatssecretaris in het Cabinet Office geweest, en zijn positie werd gegeven aan Alex Chalk, de minister van Defensie.

Sunak zegt dat er verschillende tekortkomingen zijn geweest die anderen negatief hebben beïnvloed. Hij voegt eraan toe dat mensen moeten leren hoe ze nu en in de toekomst met verschillende zaken moeten omgaan.