Buitenland

Politie Berlijn vreest anarchistisch geweld tijdens 1 mei-viering, inzet 6300 agenten

29-04-2023 13:55

Polizei, KSK
Matthias Roehe / Shutterstock.com

De Berlijnse politie zet zich schrap voor de 1 mei-viering in Berlijn dit jaar. De politie vreest te maken te krijgen met rellen en geweld vanuit de radicaal-linkse scene. Dit blijkt uit gelekte documenten die door Die Welt zijn ingezien.

Rond de 15.000 mensen zullen deelnemen aan de ‘Revolutionaire Meidagdemonstratie’, zo wordt nu ingeschat. Inmiddels gaan er al volop oproepen tot geweld rond op het internet: “Voor een revolutionaire breuk met het heersende systeem en voor de opbouw van een klassenloze en gendervrije samenleving”.

Klassenstrijdblok

Diverse extreem-linkse ‘blokken’ zullen naar verwachting deelnemen aan de demonstraties. Zo is er het ‘klassenstrijdblok’ dat vooral bestaat uit migrantengroepen. Een ander blok is de ‘Der Preis ist heiss‘-groep. Dit zijn Antifa-activisten in alliantie met ‘post-autonomen’, die zich vooral richten op de klimaatcrisis en protesten tegen lage lonen.

Verder zullen “Palestijnse groepen naar verwachting ook antisemitische en antizionistische leuzen scanderen”.

Zwart blok

Maar het ‘anarchistenblok’ wordt het meest gevreesd door de polizei. Dit is een groep van rond de 500 gewelddadige, anarchisten die volledig in het zwart gekleed gaan, beter bekend als het ‘zwarte blok’. Zij worden als ‘bijzonder gewelddadig’ beschouwd.

6300 agenten

De politie verwacht militante en gewelddadige acties waarbij voorwerpen, stenen en molotovcocktails zullen worden gegooid. Ongeveer 6300 agenten zullen worden ingezet of beschikbaar zijn.

Overigens zal de politie zich ook moeten voorbereiden op blokkades van de klimaatactivisten van Letzte Generation‘.