Door Bert Brussen, TPO – VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, die de portefeuille migratiebeleid beheert, heeft opnieuw laten weten dat wat hem betreft de ‘instroom zo snel mogelijk omlaag moet worden gebracht’.
Brekelmans was maandagochtend te zien bij het televisieprogramma Goedemorgen Nederland van de door de staat gesubsidieerde publieke ledenomroep WNL. Ook was Brekelmans te horen in het radioprogramma Sven op 1, eveneens van WNL, op de door de staat gesubsidieerde radiozender Radio 1.
In het verleden was er kritiek op Brekelmans omdat hij te weinig druk zou uitoefenen op de VVD-top om de asielinstroom te beperken terwijl hij wel akkoord ging met de asielmaatregelen van het kabinet, waaronder de beruchte ‘dwangwet’.
Brekelmans (de citaten uit zowel Goedemorgen Nederland als uit Sven op 1 zijn samengevoegd):
“Het belangrijkste is dat wij zo snel mogelijk de instroom omlaag brengen. En dat kan gerealiseerd worden door Nederland minder aantrekkelijk te maken, onder meer via Europese regels. Want de instroom moet omlaag. Het probleem wordt in Nederland steeds groter. Dat geldt voor meerdere landen in Europa. Italië heeft zelfs de noodtoestand uitgeroepen.
“Bij de EU moet Nederland twee zaken regelen. Ten eerste het maken van migratieafspraken met landen rondom de EU. Zij zouden de opvang daar moeten regelen. Ten tweede strengere grensbewaking. Want in Nederland doen we er altijd nog een schepje bovenop. Zo geven we tijdelijke verblijfvergunningen die langer duren den de EU voorschrijft. En ook in de procedures bouwen extra stappen terwijl dat niet hoeft van de EU.”
“In Nederland is het percentage asielzoekers dat een verblijfsvergunning krijgt ongeveeer 85%, terwijl het gemiddelde in Europa rond de 50% ligt.“Dat betekent dat wij soepeler zijn dan andere Europese landen.”
“Het IND geeft te vaak het voordeel van de twijfel. Dat heeft ertoe geleid dat de inwilligingspercentages verder omhoog gingen en dat maakt Nederland ook weer aantrekkelijker.
“Het kabinet heeft nu gezegd: Wij gaan minder het voordeel van de twijfel toepassen en zwaarder individueel toetsen.
“In Nederland hoeven we nog niet de noodtoestand uit te roepen zoals in Italië. Als het echt uit de hand loopt worden we misschien daartoe gedwongen. Maar als het lukt om internationale afspraken te maken, en routes af te sluiten, dan zal de instroom naar beneden gaan.
“Als dat niet lukt, hebben we gigantische tekorten en gaan er chaotische toestanden ontstaan. Maar in welke crisissituatie is er een noodtoestand en hoe ziet die er dan uit? Het is niet zo dat Italië nu onder de noodtoestand alle grenzen volledig heeft gesloten. Het is meer een symbolische maatregel, en een manier om migranten makkelijker terug te kunnen sturen.
“Maar ik vind wel, als het in Nederland compleet uit de hand loopt, dan zul je moeten kijken naar welke ruimte de Europese regels bieden, bijvoorbeeld om in Nederland de grenzen nog strenger te bewaken.
“Je kunt extreme maatregelen natuurlijk nooit helemaal uitsluiten, maar ik zie dat het kabinet er volop aan werkt om extreme situaties te voorkomen. Ik denk ook dat we die extreme situatie kunnen voorkomen.
“Mijn geduld is al wel een hele tijd op, omdat die instroom veel te hoog blijft. Ik zeg al tijden dat daar maatregelen voor moeten worden genomen. Er zal echt wat moeten gebeuren op korte termijn. En dan het liefst voor de zomer, maatregelen die er toe leiden dat de instroom omlaag gaat.
“Volgens mij is iedereen er nu wel van doordrongen dat er haast bij is geboden. En dat zie ik niet alleen in de VVD maar ook breder.
“Het moet in elk geval snel, het liefst nog voor de zomer.”