ThePostOnline

Zweden: ‘Aanval door Rusland kan niet worden uitgesloten’

19-06-2023 13:30

Zweden, leger
Shutterstock.

STOCKHOLM, 19 juni (Reuters) – Een speciale Zweedse parlementaire defensiecommissie zei maandag dat de defensie van het land zich moet richten op de dreiging die uitgaat van Rusland en dat een militaire aanval niet kan worden uitgesloten.

De Noordse natie is druk bezig met het versterken van haar defensie, nadat ze vorig jaar een aanvraag indiende om lid te worden van de NAVO als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne. Turkije en Hongarije hebben tot nu toe de toetreding van Zweden tot het westerse bondgenootschap tegengehouden.

“De agressieve acties van Rusland hebben geleid tot een structurele en sterk verslechterde veiligheidssituatie. Rusland heeft zijn drempel voor militair gebruik van geweld verder verlaagd en vertoont een grote neiging tot risico”, aldus de commissie in een rapport.

Kernwapens

De partijonafhankelijke commissie, die wordt bijgestaan door veiligheidsexperts en zich bezighoudt met belangrijke kwesties zoals het veiligheidsbeleid, zei dat de oorlog in Oekraïne zou kunnen escaleren in aanvallen op andere landen of zelfs het gebruik van kernwapens of andere massavernietigingswapens.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com.

 

“De voorwaarden voor het Zweedse defensiebeleid zijn fundamenteel veranderd. Dat is een besef over het beleid dat de Zweedse burgers met zich mee moeten dragen. Het heeft consequenties,” vertelde commissievoorzitter en parlementslid Hans Wallmark van de Middenpartij aan verslaggevers.

2% NAVO-budget

Net als de meeste westerse landen heeft Zweden zijn defensiebeleid na het einde van de Koude Oorlog drie decennia geleden teruggeschroefd, maar het heeft de militaire uitgaven de afgelopen jaren weer opgevoerd en moet in 2026 voldoen aan de NAVO-drempel van 2% van het BBP.

“Het Zweedse veiligheids- en defensiebeleid moet gericht zijn op de langetermijndreiging die Rusland voor de Europese en mondiale veiligheid vormt”, aldus het rapport van de commissie. “Een gewapende aanval op Zweden kan niet worden uitgesloten.

Neutraliteit

De beraadslagingen zullen nu beginnen om een akkoord te bereiken over de defensieplannen voor de lange termijn, inclusief de uitgaven, met een eindverslag van de commissie dat in april volgend jaar moet verschijnen.

Toetreding tot de NAVO zou de formele neutraliteit van Zweden ongedaan maken, hoewel het al jaren samen met NAVO-strijdkrachten traint. Het oostelijke buurland Finland, dat een lange grens heeft met Rusland, werd in april toegelaten tot de NAVO nadat het samen met Zweden een aanvraag had ingediend als reactie op de oorlog in Oekraïne.

Shutterstock.