Economie

Europese Commissie eist meer geld van EU-landen

20-06-2023 17:18

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen, President of the European Commission, september 7, 2022. Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

BRUSSEL, 20 juni (Reuters) – De Europese Commissie heeft de EU-landen dinsdag opgeroepen om meer geld bij te dragen aan de gemeenschappelijke schatkist van het blok door middel van een nieuwe specifieke inkomstenstroom die wordt berekend op basis van de winst van bedrijven die in elk land actief zijn.

De oproep komt op het moment dat de uitvoerende macht de langetermijnbegroting van de Europese Unie herziet, die in totaal ongeveer 1% van het BBP van het blok van 16 biljoen euro bedraagt en waarmee verschillende gezamenlijke Europese beleidsmaatregelen worden betaald.

Gevolgen pandemie en Oekraïne-oorlog

De begrotingsherziening is nodig om in de gedeelde begroting voor 2021-27 rekening te houden met de gevolgen van de wereldwijde COVID-19 pandemie, de Russische invasie in Oekraïne, een energiecrisis, de welig tierende inflatie en de sterke rentestijgingen.

“Het is geen belasting voor bedrijven, noch verhoogt het de nalevingskosten van bedrijven. Het zal een nationale bijdrage zijn die door de lidstaten wordt betaald op basis van het bruto exploitatieoverschot voor de sectoren van financiële en niet-financiële vennootschappen”, aldus de Commissie.

Kredietkosten

De sterk gestegen kredietkosten, die zijn gestegen doordat de rente van de Europese Centrale Bank in minder dan een jaar tijd is gestegen van negatief naar 3,5%, betekenen dat de kosten van de EU-leningen van 800 miljard euro voor het herstelplan na de pandemie bijna zijn verdubbeld tot 30 miljard euro.

De Commissie stelde voor dat de EU-regeringen 0,5% van de fictieve winstgrondslag van de EU-bedrijven, een indicator die door Eurostat wordt berekend op basis van de statistieken van de nationale rekeningen, naar de kas van het blok van 27 landen zouden sturen.

Het uitvoerend orgaan van de EU schat dat een dergelijke bijdrage van de regeringen vanaf volgend jaar inkomsten zou opleveren van ongeveer 16 miljard euro in prijzen van 2018, per jaar.

Nieuwe inkomstenbronnen

De Commissie had in december 2021 al drie nieuwe inkomstenbronnen voor de EU voorgesteld om het gezamenlijke herstelplan na de pandemie te helpen terugbetalen.

Dit omvatte een deel van de inkomsten die regeringen krijgen uit het emissiehandelssysteem (ETS), een heffing op invoer uit landen met lagere emissienormen dan in de EU en uit een belasting op ‘s werelds grootste bedrijven, overeengekomen door de OESO.

7 miljard euro extra

Op dinsdag stelde de Commissie voor dat de EU-regeringen een groter deel – 30% in plaats van 25% – van hun inkomsten uit het emissiehandelssysteem naar de EU overmaken dan oorspronkelijk was voorgesteld.

Dit zou de EU vanaf 2024 jaarlijks 7 miljard euro extra opleveren, aldus de Commissie.

Nog eens 1,5 miljard euro per jaar aan extra inkomsten zou worden gegenereerd als de regeringen instemmen met een aanpassing van de heffing op geïmporteerde goederen uit landen met minder strenge emissienormen, het zogenaamde koolstofgrensaanpassingsmechanisme.