Politiek

EU zegt 3,5 miljard euro extra steun aan Oekraïne toe

26-06-2023 11:46

Leopard 2
Leopard 2 MBT. Foto: KMW.

LUXEMBURG, 26 juni (Reuters) – EU-landen hebben maandag ingestemd met een verhoging van de maximale omvang van een fonds dat wordt gebruikt voor de financiering van militaire hulp aan Oekraïne met 3,5 miljard euro, waardoor het plafond van het fonds wordt verhoogd tot meer dan 12 miljard euro.

EU-bronnen zeiden vorige week dat Josep Borrell, topdiplomaat van de EU, de regeringen had gevraagd om het financiële plafond van de Europese Vredesfaciliteit (EPF) te verhogen, die al ongeveer 4,6 miljard euro aan militaire hulp voor Oekraïne heeft toegewezen.

“Het besluit van vandaag zorgt er opnieuw voor dat we de financiële middelen hebben om concrete militaire steun te blijven verlenen aan de strijdkrachten van onze partners”, zei Borrell in een verklaring.

“De faciliteit heeft haar waarde bewezen. Het heeft de manier waarop we onze partners op defensiegebied ondersteunen volledig veranderd. Het maakt de EU en haar partners sterker”, zei hij.

Militair materieel

De EPF, opgericht in 2021, was bedoeld voor de EU om ontwikkelingslanden te helpen militair materieel te kopen. Maar de 27 leden tellende unie besloot al snel om het ook te gebruiken om Oekraïne van wapens te voorzien na de inval van Rusland in februari vorig jaar.

Het fonds staat los van de EU-begroting, die geen militaire operaties mag financieren.

Het stelt EU-landen die wapens en munitie aan Oekraïne leveren in staat om een deel van de kosten terug te vorderen. EU-landen dragen bij aan het fonds op basis van de grootte van hun economie.