Buitenland

NYT: Russische topgeneraal wist van muiterijplannen Wagner

28-06-2023 10:23

Sergei Surovikin
Van links af: generaal Sergei Surovikin en de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu, in 2022. (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

28 juni (Reuters) – Generaal Sergey Surovikin, de plaatsvervangend bevelhebber van de Russische militaire operaties in Oekraïne, had voorkennis dat de huurlingenchef Jevgeni Prigozjin een opstand plande tegen de Moskouse defensiefunctionarissen, meldde de New York Times dinsdag.

De krant citeerde Amerikaanse functionarissen die op de hoogte waren van Amerikaanse inlichtingen over de zaak en meldde dat de functionarissen “probeerden te achterhalen of generaal Sergej Surovikin, de voormalige Russische topcommandant in Oekraïne, hielp bij het plannen van de acties van Prigozjin afgelopen weekend“.

Aanwijzingen dat meerdere generaals Wagner steunden

Prigozjin vloog dinsdag in ballingschap in Wit-Rusland onder een akkoord dat een einde maakte aan een korte muiterij van zijn Wagner-strijders in het weekend, terwijl president Vladimir Poetin zijn strijdkrachten prees voor het afwenden van een burgeroorlog.

De New York Times meldde dat Amerikaanse functionarissen ook zeiden dat er aanwijzingen waren dat andere Russische generaals ook Prigozhin zouden hebben gesteund.

Reuters kon het bericht niet onafhankelijk verifiëren.

Het Pentagon reageerde niet onmiddellijk op een verzoek van Reuters om commentaar. Het Kremlin en het Russische ministerie van Defensie reageerden ook niet onmiddellijk op vragen van Reuters.

Generaal Armageddon

Surovikin, bijgenaamd “Generaal Armageddon” door de Russische media, kreeg in oktober de algehele leiding over de operaties in Oekraïne. Maar in januari benoemde de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu de chef van de generale staf Valery Gerasimov om toezicht te houden op de campagne, waarbij Surovikin aanbleef als zijn plaatsvervanger.

Voordat hij de muiterij begon, was Prigozjin tekeer gegaan tegen zowel Shoigu als Gerasimov en gaf hen de schuld van de mislukkingen van de campagne en het gebrek aan steun van het leger voor de Wagner-strijders.

Mars voor gerechtigheid

Surovikin drong er bij de Wagner-groep op aan om hun verzet tegen de militaire leiding op te geven en terug te keren naar hun bases, vlak voordat Prigozjin zijn strijders leidde op een zogenaamde “mars voor gerechtigheid”. Prigozjin vertrok dit weekend vanuit de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don, maar brak de mars af op 200 kilometer van Moskou.