Buitenland

Pentagon wil aanwezigheid in Golf versterken na Iraanse bedreigingen

12-05-2023 17:22

Aircraft carrier
Shutterstock.

WASHINGTON, 12 mei (Reuters) – De Verenigde Staten hebben herhaalde bedreigingen gezien van Iran tegen de commerciële scheepvaart in de Golf en het Pentagon zal beginnen met het versterken van de defensieve houding in de regio, zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis op vrijdag.

“Vandaag zal het ministerie van Defensie een reeks stappen ondernemen om onze defensieve houding in de Arabische Golf te versterken,” vertelde Kirby aan verslaggevers tijdens een briefing.

De Verenigde Staten hebben herhaaldelijk Iraanse bedreigingen en aanvallen gezien tegen commerciële schippers die hun vaarrecht uitoefenen in internationale wateren, zei Kirby.

Olietanker in beslag genomen

Iran nam een tweede olietanker in een week tijd begin deze maand in beslag in Golfwateren, en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep op tot de vrijlating ervan, in de laatste escalatie in een reeks van inbeslagnames of aanvallen op commerciële schepen in Golfwateren sinds 2019.

De in Bahrein gevestigde Vijfde Vloot van de Amerikaanse marine zei op 3 mei dat de onder Panamese vlag varende olietanker Niovi in beslag werd genomen door de marine van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGCN) van Iran terwijl hij door de Straat van Hormuz voer.

“De Verenigde Staten veroordelen met klem acties die de commerciële scheepvaart in het Midden-Oosten bedreigen en hinderen”, aldus Kirby.

Straat van Hormuz

Washington zal niet toestaan dat buitenlandse mogendheden de scheepvaart in het Midden-Oosten, waaronder de Straat van Hormuz, in gevaar brengen, voegde Kirby eraan toe.

Hij zei dat U.S. Central Command in de komende dagen aanvullende details over deze versterkingen zal verstrekken.