Buitenland

CIA verzekerde Kremlin geen rol te hebben in Wagner-muiterij

01-07-2023 12:16

Wagner
Een muurschildering met daarop huurlingen van de Russische Wagner Group: "Wagner Group - Russische ridders" vernield met verf op een muur in Belgrado, Servië, op 13 januari 2023. De Russische Wagner Group, een particulier militair bedrijf geleid door Jevgeni Prigozjin, een schurkenmiljonair die al lange tijd banden heeft met de Russische president Vladimir Poetin, heeft een steeds zichtbaardere rol gespeeld in de gevechten in Oekraïne. (AP Foto/Darko Vojinovic)

WASHINGTON, 30 juni (Reuters) – CIA-directeur William Burns heeft na de mislukte muiterij van vorige week in Rusland gebeld met de Russische spionagechef Sergei Naryshkin om het Kremlin te verzekeren dat de Verenigde Staten er geen rol in speelden, meldden de New York Times en de Wall Street Journal vrijdag.

Het telefoongesprek van Burns met Naryshkin, het hoofd van de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR, vond deze week plaats en was het hoogste contact tussen de twee regeringen sinds de poging tot muiterij, aldus de Wall Street Journal.

President Joe Biden zei maandag dat de korte opstand van Russische huurlingen tegen het Kremlin deel uitmaakte van een strijd binnen het Russische systeem en dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten er niet bij betrokken waren.