ROME, 26 juli (Reuters) – Italië kondigde woensdag maatregelen aan om gezinnen en bedrijven te helpen die worden getroffen door extreme klimaatgebeurtenissen, nu het land lijdt onder een hittegolf in het zuiden en hevige stormen in het noorden.
De regering van Giorgia Meloni keurde een decreet goed om bouw- en landbouwbedrijven te helpen hun personeel thuis te houden in gebieden met zeer hoge temperaturen.
Onder de bestaande Italiaanse regelgeving kunnen bedrijven tijdelijk ontslag aanvragen – meestal om een inzinking in de zaken aan te pakken – voor niet meer dan 52 weken in twee jaar, of 90 dagen per jaar in de landbouwsector.
Het decreet geeft bouw- en landbouwbedrijven, die beide zwaar getroffen zijn door de hittegolf omdat hun werknemers niet thuis kunnen werken, de mogelijkheid om het instrument te gebruiken zonder dat de uren worden meegerekend in de algemene limieten.
“De maatregel geldt voor dit jaar”, zei minister van Arbeid Marina Calderone na een kabinetsvergadering ‘s avonds.
Uit een door Reuters ingezien ontwerp bleek dat het decreet 10 miljoen euro zou kosten voor de staatskas.
De hittegolf in het grootste deel van het zuiden eiste een bijzonder zware tol op het eiland Sicilië, dat werd verwoest door bosbranden waarbij drie mensen omkwamen.
Catania, onder de Etna in het oosten van Sicilië, is getroffen door stroom- en wateronderbrekingen die lokale ambtenaren deels wijten aan de hitte.
De stad worstelt ook om haar vliegveld weer volledig operationeel te krijgen nadat een brand begin vorige week voor enorme en voortdurende overlast zorgde.
De regering is bereid om zo’n 10 miljoen euro uit te trekken voor de terugbetaling van vliegtickets en hotelreserveringen aan toeristen zonder verzekeringsdekking, zei minister van Civiele Bescherming Nello Musumeci.
Terwijl de hittegolf het zuiden in zijn greep hield, rukten zware stormen in Milaan en andere steden in het noorden daken af en ontwortelden honderden bomen, waardoor wegen geblokkeerd raakten, geparkeerde auto’s vernield werden en het vervoer ontregeld raakte.
De regio Lombardije rond Milaan heeft de regering al gevraagd om de noodtoestand uit te roepen en heeft de schade geschat op meer dan 40 miljoen euro, zei Musumeci.
“Andere regio’s zullen zich met soortgelijke verzoeken aansluiten,” voegde hij eraan toe.
De noodtoestand, een goedgekeurd door de regering, neemt bureaucratische obstakels weg en versnelt procedures om financiële hulp te bieden.