MOSKOU, 30 juli (Reuters) – De voormalige Russische president Dmitri Medvedev, die graag het spook van een nucleair conflict over Oekraïne oproept, zei zondag dat Moskou een kernwapen zou moeten gebruiken als het huidige tegenoffensief van Kiev zou slagen.
Medvedev, die plaatsvervangend voorzitter is van de Russische Veiligheidsraad, een orgaan dat wordt voorgezeten door president Vladimir Poetin, zei in een bericht op zijn officiële sociale media-accounts dat Rusland in een dergelijk scenario gedwongen zou zijn terug te vallen op zijn eigen nucleaire doctrine.
“Stel je voor dat het offensief, dat wordt gesteund door de NAVO, een succes was en ze een deel van ons land zouden afscheuren, dan zouden we gedwongen zijn om een kernwapen te gebruiken volgens de regels van een decreet van de president van Rusland.
“Er zou gewoon geen andere optie zijn. Dus onze vijanden moeten bidden voor het succes van onze strijders. Ze zorgen ervoor dat er geen wereldwijd nucleair vuur wordt ontstoken,” zei hij.
Medvedev, die zichzelf heeft opgeworpen als een van de meest havikistische stemmen van Moskou, leek te verwijzen naar een deel van de Russische nucleaire doctrine waarin staat dat kernwapens kunnen worden gebruikt als reactie op agressie tegen Rusland met conventionele wapens die het bestaan van de Russische staat bedreigen.
Oekraïne probeert grondgebied terug te veroveren dat Rusland eenzijdig heeft geannexeerd en tot deel van zijn eigen grondgebied heeft verklaard, een stap die door Kiev en een groot deel van het Westen wordt veroordeeld.
Poetin zei zaterdag dat er de afgelopen dagen geen serieuze veranderingen op het slagveld te melden waren en dat Oekraïne sinds 4 juni grote hoeveelheden militaire uitrusting had verloren.
Kiev zegt dat zijn strijdkrachten enige vooruitgang boeken in hun poging om grondgebied terug te winnen, zij het in een langzamer tempo dan gewenst.
Critici van het Kremlin hebben Medvedev er in het verleden van beschuldigd extreme uitspraken te doen in een poging westerse landen ervan te weerhouden Oekraïne wapens te blijven leveren.