BERLIJN, 11 augustus (Reuters) – De Duitse regering is in gesprek met wapenproducent MBDA over de levering van Taurus kruisraketten aan Oekraïne, vertelde een veiligheidsbron vrijdag aan Reuters, in navolging van een bericht van het tijdschrift Spiegel.
Kiev heeft er bij Berlijn op aangedrongen om de Taurus te leveren, een raket met een bereik van meer dan 500 km die wordt gelanceerd door straaljagers zoals de Tornado, de F-15 of de F-18.
Kruisraketten zijn moeilijk te detecteren door luchtverdedigingsradars omdat ze op lage hoogte vliegen. Ze worden voornamelijk gebruikt om hoogwaardige doelen achter vijandelijke linies te raken, zoals commandobunkers, munitie- en brandstofdepots, vliegvelden en bruggen.
Terwijl Groot-Brittannië en Frankrijk kruisraketten van het type Storm Shadow en Scalp aan Oekraïne hebben geleverd, is Berlijn terughoudend geweest om in hun voetsporen te treden vanwege bezorgdheid over het grote bereik van het wapen en het mogelijke gebruik tegen doelen in Rusland.
De Verenigde Staten hebben tot nu toe afgezien van het sturen van hun ATACMS naar Oekraïne, ondanks verzoeken van Kiev.
Volgens experts is het technisch heel eenvoudig om het bereik van een Taurus kruisraket te beperken.
De gesprekken tussen de Duitse regering en MBDA richten zich op een dergelijke aanpassing omdat kanselier Olaf Scholz koste wat het kost Oekraïense aanvallen op Russisch grondgebied met het wapen wil voorkomen, meldde Spiegel.
In juni waarschuwde het Kremlin Frankrijk en Duitsland dat de levering van kruisraketten aan Kiev zou leiden tot een nieuwe ronde van “oplopende spanningen” in het Oekraïense conflict.
Rusland heeft langeafstandsraketten gebruikt om doelen in Oekraïne te vernietigen, waaronder civiele infrastructuur, en Oekraïne heeft geen gemakkelijke manier om daarop te reageren.
Volgens mediaberichten heeft het Duitse leger zo’n 600 Taurus-raketten in voorraad, waarvan er zo’n 150 gebruiksklaar zijn. Spanje en Zuid-Korea gebruiken de Taurus ook.