(Antony Sguazzinm Kamil Kowalcze, Bloomberg, 17 november 2023) – Duitsland zal vrijdag via zijn ontwikkelingsbank KfW een overeenkomst ondertekenen om Zuid-Afrika 500 miljoen euro te lenen om het land te helpen af te stappen van het gebruik van kolengestookte elektriciteit.
Het geld maakt deel uit van de 8,8 miljard dollar aan klimaatfinanciering die aan Zuid-Afrika wordt aangeboden door enkele van ‘s werelds rijkste landen in een overeenkomst uit 2021 die bekend staat als het Just Energy Transition Partnership.
De lening “is bedoeld om de Zuid-Afrikaanse regering te ondersteunen bij het uitvoeren van hervormingsmaatregelen die bijdragen aan het oplossen van de acute energiecrisis in Zuid-Afrika”, aldus KfW in een reactie op een vraag.
De lening zal ook bijdragen aan “een sociaal aanvaardbare en ecologisch duurzame herstructurering van de Zuid-Afrikaanse energiesector en het tegengaan van klimaatverandering”, aldus KfW.
Dit is een opsteker voor de moeizame overeenkomst, die in Zuid-Afrika te kampen heeft gehad met vertragingen en politieke onenigheid.
Ministers en ambtenaren van de regeringspartij hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat het land onder druk wordt gezet om zijn kolencentrales te sluiten, waardoor de energiezekerheid in gevaar komt en banen op de tocht komen te staan.
Het staatsbedrijf Eskom Holdings SOC Ltd. heeft tot nu toe één kolengestookte centrale gesloten onder een andere overeenkomst en heeft gezegd dat de faciliteit niet langer levensvatbaar is.
Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Financiën heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar.
De JETP – een overeenkomst tussen Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland, de VS, het VK, de Europese Unie, Denemarken en Nederland – wordt gezien als een prototype voor soortgelijke overeenkomsten met Indonesië, Vietnam en Senegal.