(Sam Mednick, Jeruzalem, AP, 1 december 2023) – Er was geen spoor van Hanan Yablonka – niet op de sociale media-accounts van de 42-jarige Israëliër en ook niet op zijn telefoon. Die telefoon werd gevonden in de doorzeefde auto waarin hij en vier vrienden probeerden te vluchten nadat terroristen van Hamas het muziekfestival aanvielen dat ze bijwoonden in het zuiden van Israël.
De vrienden werden gedood tijdens de terreuraanval van 7 oktober. Maar bijna twee maanden later heeft Yablonka’s familie nog steeds geen nieuws over wat er met hem gebeurd is. Hij is één van de tientallen mensen die nog steeds vermist zijn nadat Hamas Israël infiltreerde, ongeveer 1200 mensen doodde en 240 mensen gijzelde.
Sommige van de lichamen van de doden zijn zo erg verbrand in branden of explosies tijdens de aanvallen dat er weinig over is om te identificeren. Anderen die misschien nog in leven zijn, zijn niet opgespoord, waardoor families in het ongewisse moeten leven.
“Het is een grote nachtmerrie,” vertelde de nicht van Yablonka, Emanuel Abady, aan The Associated Press. “Leeft hij nog, is hij dood of waar is het lichaam? Misschien is hij in Gaza. Misschien is hij gewond geraakt, misschien is hij neergeschoten, maar hij is in Gaza.”
In de onmiddellijke nasleep van de aanval worstelden de politie, het leger en rechercheurs met een plaats delict waar veel slachtoffers vielen en probeerden ze de doden en ontvoerden te identificeren. Het was en blijft een uitdaging om duidelijke antwoorden te krijgen over de verblijfplaats van mensen en het aantal doden.
In november stelde het leger het aantal doden bij van meer dan 1400 naar ongeveer 1200, maar gaf niet aan waarom. Het leger heeft ook herhaaldelijk het aantal gijzelaars bijgesteld dat vermoedelijk naar Gaza is gebracht.
Israëlische functionarissen vertelden de AP dat het lot van tientallen mensen nog steeds onbekend is. Maar ze wilden niet reageren op meerdere verzoeken om commentaar over waarom het zo lang heeft geduurd om hen te identificeren en waarom het aantal doden is aangepast.
Het lot van duizenden mensen is ook onbekend in Gaza, waar families naar familieleden zoeken na weken van eindeloze luchtaanvallen. Velen zitten vermoedelijk vast onder het puin van verwoeste gebouwen, waar honderden mensen dagelijks doorheen klauteren met schoppen, ijzeren staven en hun blote handen, op zoek naar de lichamen van dierbaren.
In Israël zei het leger dat het de hulp van archeologen had ingeroepen om opgravingstechnieken toe te passen die gebruikt worden op verbrande en beschadigde oude locaties om slachtoffers te helpen identificeren. De experts hebben geholpen om minstens 10 mensen te identificeren.
Sommige mensen van wie aanvankelijk gedacht werd dat ze gegijzeld waren, werden doodverklaard, waaronder Vivian Silver, een in Canada geboren Israëlische vredesactiviste van wie de familie onlangs te horen kreeg dat ze vermoord was.
Anderen van wie gedacht werd dat ze gedood waren, bleken ontvoerd te zijn, zoals de 9-jarige Emily Tony Korenberg Hand, die zaterdag werd vrijgelaten.
Lichamen en andere menselijke resten zijn overgebracht naar de militaire basis Shura in centraal Israël, die nu is omgebouwd tot een mortuarium voor de identificatie van slachtoffers.
In het begin was het makkelijker om lichamen te identificeren die meer intact waren, volgens forensische specialisten. Maar het laatste stuk is moeilijk geworden omdat het moeilijker is om DNA te extraheren en te matchen omdat er door verkoolde botten gezeefd moet worden.
Andere identificatiemiddelen, zoals vingerafdrukken of gebitsgegevens, kunnen niet worden gebruikt.
“Het is een lang proces, soms hebben we niet het juiste bot of het juiste monster om antwoord te kunnen geven. Als je moeilijke monsters hebt, kost het tijd,” zegt Gila Kahila Bar-Gal. Zij is professor aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en expert in forensisch onderzoek naar wilde dieren en oud DNA-onderzoek.
Ze heeft als vrijwilliger gewerkt bij het Nationaal Instituut voor Forensische Geneeskunde om slachtoffers te helpen identificeren.
“Het kan twee keer zo lang duren om verbrande botten te identificeren”, zei ze.
Het is ook een uitdaging om te bepalen hoeveel mensen er zijn ontvoerd in de chaos die ontstond toen Hamas vanuit Gaza Israël binnendrong.
“Veel mensen stormden die dag door de barrière: burgers, terroristen van Hamas, en het is nog steeds vrij onduidelijk wie er ontvoerd werd en wie iedereen vasthoudt,” zei Mairav Zonszein, senior analist over Israël voor de International Crisis Group.
Het nichtje van Yablonka gelooft dat haar oom nog leeft en waarschijnlijk is ontvoerd. Aan de hand van video’s, sms’jes en telefoongesprekken heeft de familie de laatste uren voor zijn verdwijning kunnen reconstrueren.
Yablonka behoorde tot de duizenden die het Tribe of Nova Trance-muziekfestival bij de grens met Gaza bezochten. Hij was vader van twee kinderen en hield van muziek, zei Abady.
Maar zijn familie wist niet dat hij naar het festival was geweest. Pas toen ze laat op 7 oktober niets meer van hem hadden gehoord, begonnen ze te bellen, sociale media uit te pluizen en contact op te nemen met de politie.
Artikel gaat verder na afbeelding.
Foto’s van meer dan duizend personen die gedood, vermist of ontvoerd werden tijdens de Hamas-aanval op Israël op 7 oktober, worden getoond op lege stoelen in een tentoonstelling die gehouden wordt onder het motto United Against Terrorisme in het Smolarz Auditorium van de Universiteit van Tel Aviv op 22 oktober 2023. AP Foto/Ohad Zwigenberg.
Toen de sirenes die waarschuwden voor Hamasraketten die ochtend afgingen, toonde bewakingsvideo die de familie had ontvangen een man die volgens de familie Yablonka is. Hij is te zien op een volgepakte parkeerplaats van het festival, op een gegeven moment gehurkt achter een auto.
Even voor 7 uur ‘s ochtends belde een van zijn vrienden, een man, vanuit de auto de Israëlische hulpdienst met de mededeling dat er iemand was neergeschoten. In sms-berichten die twee vrouwen naar hun familie stuurden, stond dat Yablonka reed en dat ze probeerden te ontsnappen.
Een andere video die aan de familie werd getoond, toonde de beschadigde auto met uitgeblazen achterruit en versplinterd glas, een rugzak en kleren die op de stoel lagen. De auto werd gevonden in de buurt van Mefalsim Kibboets, een paar kilometer van het festivalterrein, met de lichamen van Yablonka’s vrienden, twee mannen en twee vrouwen, in de buurt, zei Abady.
Er was geen spoor van Yablonka, ook geen bloedspatten. Zijn sleutels, telefoon en identiteitsbewijs lagen binnen. De familie heeft DNA-monsters afgegeven, samen met Yablonka’s gebitsgegevens en medische informatie in de hoop dat hij gevonden en geïdentificeerd wordt.
De stress en angst om niet te weten wat er met een geliefde is gebeurd, eisen een enorme psychologische en emotionele tol, zegt Sarah Davies, een woordvoerder van het Internationale Comité van het Rode Kruis.
“Ze leven met een gapend gat in hun leven. Talloze scenario’s gaan door het hoofd van familieleden. Ze stellen zich het ergste voor en zijn niet in staat om er iets aan te doen,” zei ze.
Voor sommige families was het te pijnlijk om op antwoorden te wachten.
Begin november legde de familie van Liel Hetzroni wat kleren, persoonlijke bezittingen en as van de 12-jarige in een kist en begroef die samen met haar tweelingbroer en tante.
De drie zaten vast in een huis met tientallen anderen in Kibboets Be’eri tijdens een urenlange impasse tussen Hamas en Israëlische soldaten die eindigde in een explosie, waarbij bijna iedereen in het huis omkwam, zei Liel’s neef, Sagi Shifroni.
Terwijl de overblijfselen van Liel’s broer en tante snel werden geïdentificeerd, was er wekenlang geen spoor van Liel, zei hij.
“Het wachten was niet gezond voor de ziel of voor onze familie,” zei Shifroni. Kort nadat ze de kist hadden begraven, liet het leger hen weten dat een van Liel’s botten was gevonden.
“Het voelt goed om een goedkeuring te krijgen voor wat we al wisten,” zei hij. “Het is afsluiting.”