Economie

Beleggers halen meer dan 1 miljard euro per maand terug uit vastgoedfondsen EU

09-02-2024 15:33

Gesloopt gebouw
Shutterstock.

Loukia Gyftopoulou and Carla Canivete, Bloomberg, 9 februari 2024 – Beleggers in de detailhandel trekken meer dan 1 miljard euro per maand terug uit vastgoedfondsen in Europa, met een afnemende vraag en een stijging van de financieringskosten die de bezorgdheid over de waarderingen van commercieel vastgoed doen toenemen.

Lees ook: Slecht nieuws voor Duitse economie blijft zich maar opstapelen

Door de terugbetalingen daalde het totale nettovermogen van Europese open-end en exchange-traded vastgoedfondsen van december 2022 tot eind vorig jaar met meer dan 10% tot 180,7 miljard euro, zo blijkt uit gegevens van Morningstar.

Er is nu al 11 maanden op rij sprake van uitstroom omdat het einde van goedkoop geld de beleggingsklasse minder aantrekkelijk maakt.

Lees ook: ‘Grootste vastgoedcrisis sinds financiële crisis’ komt naar Europa

Terwijl beleggers op dit moment nerveus zijn over met name de Amerikaanse commerciële vastgoedmarkt, sloeg die angst deze week over naar Europa met obligaties uitgegeven door Deutsche Pfandbriefbank en anderen die daalden vanwege hun blootstelling aan die markt.

Vastgoedfondsen vormen een bedreiging voor de financiële stabiliteit omdat ze 40% van de CRE-markten in de eurozone uitmaken, waarschuwden functionarissen van de Europese Centrale Bank vorig jaar.

Lees ook: Grootste hedgefonds ter wereld waarschuwt voor omvallen Europese banken

De mismatch tussen de liquiditeit die wordt geboden aan beleggers in vastgoedfondsen en de illiquide aard van hun activa kwam aan het licht in de nasleep van de Brexit-stemming. Toen moesten veel van de Britse fondsen de handel opschorten en hun activa snel verkopen na een golf van aflossingsverzoeken.

De gating saga werd daar herhaald tijdens de coronaviruspandemie en veel van hen zijn nu gesloten.

“Veel open-end fondsen staan onder druk om te verkopen om aan de toenemende aflossingsverzoeken te voldoen”, schreef Oliver Salmon, een onderzoeker bij Savills vorige week.

Toch wordt verwacht dat de vooruitzichten voor CRE later dit jaar zullen verbeteren als de ECB zoals verwacht begint met het verlagen van de rentetarieven en het verhaal van de zachte landing juist blijkt te zijn.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Uit de gegevens van Morningstar blijkt dat de terugbetalingen in heel Europa in elk van de laatste drie maanden van 2023 meer dan 1 miljard bedroegen euro.

Lees ook: Bank of France: ‘ECB gaat rente waarschijnlijk verlagen in 2024’

Duitse beleggers, die een opzegtermijn van een jaar in acht moeten nemen voordat ze geld kunnen terugtrekken, hebben volgens Barkow Consulting in de laatste vijf maanden van het jaar meer dan 750 miljoen euro teruggetrokken uit vastgoedfondsen aldaar.