Nicholas Comfort, Bloomberg, 9 februari 2024 – De Europese Centrale Bank geeft kredietverstrekkers signalen dat ze mogelijk met hogere kapitaaleisen worden geconfronteerd als ze onvoldoende grip hebben op de risico’s die ze lopen door commercieel vastgoed, aldus mensen die bekend zijn met de zaak.
De waakhond legt meer nadruk op het beheer van commerciële vastgoedrisico’s, in een dialoog met banken die komt voordat de jaarlijkse lat voor hun financiële kracht wordt gelegd, aldus de mensen, die anoniem wilden blijven omdat de gesprekken privé zijn.
Hoewel de individuele eisen waarschijnlijk pas volgend jaar van kracht worden, zien hoge functionarissen de vroegtijdige waarschuwingen als een manier om verliezen uit de activaklasse te beperken.
Een woordvoerder van de ECB wilde geen commentaar geven. De waakhond heeft gezegd dat het aanpakken van de tekortkomingen van banken op het gebied van kredietrisicobeheer een van haar topprioriteiten is.
De markten voor commercieel vastgoed zijn sterk gedaald doordat de stijging van de rentetarieven vorig jaar de uitdagingen van de verschuiving naar thuiswerken en het veranderende gedrag van de detailhandel verergerde.
De ECB heeft de kredietverstrekkingspraktijken van banken al enkele jaren onder de loep genomen en heeft ze herhaaldelijk verweten te veel risico te nemen, onder andere in december, toen ze bewijzen aanhaalde dat kredietverstrekkers onderpand te hoog waardeerden.
De laatste escalatie volgt op druk van de ECB vorig jaar die er volgens mensen die bekend zijn met de zaak toe heeft bijgedragen dat banken hogere voorzieningen hebben geboekt voor mogelijke verliezen op commercieel vastgoed.
Hoge functionarissen zeggen dat de intensiteit van de ECB niet is veranderd, maar dat de materialisatie van de verliezen betekent dat de aanpak van de waakhond aan het veranderen is.
De ambtenaren met wie Bloomberg sprak, zeggen dat ze niet verwachten dat de problemen in de commerciële vastgoedmarkt zullen leiden tot een significante klap voor de kapitaalratio’s van banken. Ze zien de druk op het risicobeheer van banken als een manier om de schade te beperken.
De ECB wil er zeker van zijn dat banken “kredietanalyses doornemen”, vooral gezien de verandering in de rentetarieven, zei Elizabeth McCaul, een lid van de Raad van Toezicht van de ECB, vorige maand. Banken zijn “traag” geweest met het opnieuw beoordelen van vastgoedleningen als risicovoller, zei ze op een conferentie in Frankfurt.
Beleggers hebben zich gericht op de risico’s die banken lopen door commercieel vastgoed in de VS, waar de waarderingen het sterkst zijn gedaald.
In de VS is de KBW Regional Banking Index met meer dan 10% gedaald sinds New York Community Bancorp vorige week een verrassend verlies bekendmaakte in verband met een verslechterende kredietkwaliteit. Hierdoor werden beleggers in andere banken, waaronder Valley National Bancorp, afgeschrikt.
In Duitsland gingen de obligaties en aandelen van Deutsche Pfandbriefbank deze week onderuit door zorgen over de blootstelling aan de VS, een teken dat de problemen zich uitbreiden naar Europa.
Over het geheel genomen worden Europese banken dit jaar al geconfronteerd met een hogere lat voor hun financiële kracht. Dat komt grotendeels doordat nationale toezichthouders hen hebben opgedragen buffers op te bouwen om een economische neergang te doorstaan.
Een eis van de ECB die is opgenomen in het minimumniveau is over het algemeen slechts licht gestegen, zij het met sprongen voor bepaalde kredietverstrekkers.
De ECB gaf Pfandbriefbank vorig jaar de hoogste verhoging van haar kapitaaleisen voor individuele banken. Het bedrijf legde niet uit waarom, maar zei in december dat het “ruim boven” de eisen zit.
Franse en Duitse banken hebben de meeste leningen voor commercieel vastgoed in de Europese Unie, volgens gegevens van de European Banking Authority voor het derde kwartaal.
Uit een eerdere analyse van het Europees Comité voor systeemrisico’s, een collega-waakhond, blijkt dat banken in Duitsland het grootste aandeel hebben in grensoverschrijdende commerciële vastgoedleningen van alle grote economieën van het blok.
Duitsland en Oostenrijk zijn ook het epicentrum van de meest prominente commerciële vastgoedramp van de eurozone tot nu toe, de ineenstorting van de Signa-groep van tycoon Rene Benko.
De ECB is bekritiseerd door sommige bankiers voor wat zij zeggen een hand is in de ondergang van Signa.
De ECB heeft deze kwalificatie weerlegd en haar voormalige topambtenaar op het gebied van toezicht noemde het “bizar”, aangezien het de taak van de centrale bank is om ervoor te zorgen dat kredietverstrekkers met risico’s omgaan.