Economie

BlackRock beheert voor 320 miljard dollar aan ESG-fondsen, grootste ter wereld

14-02-2024 11:11

ESG

Frances Schwartzkopff, Bloomberg, 14 februari 2024 – Ondanks een spervuur van Republikeinse aanvallen, matige rendementen en afnemende interesse van klanten in de VS, heeft BlackRock Inc. stilletjes zijn dominantie in ESG-beleggingen uitgebreid.

De grootste vermogensbeheerder ter wereld heeft de afgelopen twee jaar elk kwartaal een netto ESG-instroom geboekt, een periode die een van de moeilijkste ooit is in de twee decennia durende geschiedenis van beleggen in milieu, maatschappij en goed bestuur.

Lees ook: Duitsland hindert doorvoer strenge ESG-wetten EU, ‘te veel bureaucratie’

In totaal is het ESG-gerelateerde beheerde vermogen van BlackRock met 53% gestegen van begin 2022 tot eind vorig jaar, volgens gegevens van Morningstar Direct.

In dezelfde periode groeide de bredere ESG-fondsenmarkt slechts met ongeveer 8%. De vermogensbeheerder beheert nu ruwweg 320 miljard dollar aan ESG-fondsen, meer dan elke andere beleggingsonderneming in Europa, de VS of wereldwijd.

BlackRock weigerde commentaar te geven op de cijfers, die zijn gebaseerd op de eigen beoordeling van Morningstar van duurzaamheidsparameters en exclusief geldmarktfondsen, feederfondsen en dakfondsen.

Verzet tegen ESG

Volgens haar websites beheert BlackRock 665 miljard dollar via haar platform voor duurzaam beleggen en integreert het bedrijf financieel belangrijke ESG-gegevens in de beleggingsprocessen van het bedrijf.

“BlackRock heeft de grootste bijdrage geleverd aan de instroom in ESG-fondsen in de afgelopen vijf jaar, inclusief de afgelopen paar jaar”, zegt Hortense Bioy, Morningstar’s global director of sustainability research.

En dat is “ondanks het verzet tegen ESG in de VS”.

Die terugslag is steeds agressiever geworden, nu de Republikeinse Partij ESG probeert te karakteriseren als ouderwets, antikapitalistisch en zelfs anti-Amerikaans. BlackRock is vaak het doelwit geweest van ESG-gerelateerde verontwaardiging, wat CEO Larry Fink ertoe aanzette om te verklaren dat het label te “gewapend” is om te gebruiken.

Lees ook: ESG-fondsen verloren in laatste kwartaal 2023 meer dan 5 miljard dollar

Dat volgde op waarschuwingen waarin hij zei dat het debat rond ESG “lelijk” en “persoonlijk” was geworden.”We kunnen verwachten dat het ESG-debat in de VS zal aanhouden tot aan de verkiezingen,” zei Bioy.

“En misschien ook daarna, afhankelijk van de uitkomst van de verkiezingen.”

Bill Ackman

Er zijn ook prominente stemmen binnen de financiële sector die uitvallen tegen ESG. In een recente post op X beschuldigde miljardairbelegger Bill Ackman de ‘ESG-beweging’ ervan “enorme schade te hebben aangericht”.

Hij wees op “desinvesteringen in nucleaire en koolstofgebaseerde energie en in onze defensiebedrijven” als voorbeelden die volgens Ackman de Amerikaanse energieonafhankelijkheid hebben geschaad. Ook zouden de defensiecapaciteiten zijn verzwakt en werd zelfs het milieu geschaad door de productie naar andere markten te verplaatsen.

Om het verhaal voor ESG-voorstanders nog ingewikkelder te maken, zijn de macro-economische krachten die sinds het einde van de pandemie de overhand hebben gehad een giftige cocktail gebleken voor veel van de groene aandelen die traditioneel ESG-portefeuilles vullen. Ook de hoge rentetarieven speelden hierin mee.

Vorig jaar daalde de S&P Global Clean Energy Index met 20%, terwijl de S&P 500 met 26% steeg, inclusief herbelegde dividenden.

Klimaattransitie

Maar ESG is meer dan alleen wind- en zonne-energie. De drie BlackRock-fondsen die vorig jaar volgens Morningstar de grootste vermogensgroei lieten zien, hadden allemaal Microsoft Corp. en Apple Inc. als hun twee grootste holdings.

In de VS schatte Morningstar in september dat de populairste ESG-strategie een strategie is die bekend staat als klimaattransitie, waarbij kapitaal wordt gebruikt om niet-zo-groene activa groener te maken.

Het klimaattransitiefonds dat de grootste instroom heeft aangetrokken is het iShares Climate Conscious & Transition MSCI USA ETF van BlackRock, met als topholdings Nvidia, Amazon.com en Microsoft.

Europese activiteiten

De bredere ESG-fondsenmarkt kreeg in de laatste drie maanden van 2023 een zware klap te verduren met de allereerste netto-uitstroom van klanten. De terugtrekking werd geleid door de VS, waar de terugbetalingen te groot waren om de Europese instroom te compenseren.

Terwijl de wereldwijde fondsenmarkt vorig kwartaal 2,5 miljard dollar aan ESG-cliëntengelden verloor, had BlackRock volgens Morningstar een netto-instroom van 4,7 miljard dollar, aangevoerd door haar Europese activiteiten en index-trackingstrategieën.

Lees ook: ECB waarschuwt banken om ESG-criteria, ‘vragen over fatsoen leidinggevenden’

BlackRock zag 5,6 miljard dollar aan nieuw geld naar passieve ESG-strategieën stromen, waarmee de ongeveer 900 miljoen dollar die netto uit actieve strategieën stroomde ruimschoots werd goedgemaakt, aldus Morningstar.

Teleurstellende realiteit

Voor ESG wereldwijd begint indexbeleggen actief beheer te verdringen. Zelfs in Europa, verreweg de grootste markt voor ESG-beleggingen, was de trend opvallend. Passieve ESG-fondsen brachten afgelopen kwartaal 21,3 miljard dollar op, terwijl klanten in actief beheerde ESG-fondsen bijna 18 miljard dollar terugtrokken, aldus Morningstar.

De ontwikkeling is des te opmerkelijker omdat ESG altijd werd verondersteld bij uitstek geschikt te zijn voor actief beheer, vanwege de extra analyselagen die nodig zouden zijn om te screenen op zaken als klimaat- en biodiversiteitsrisico.

Bioy zei dat de laatste stroomcijfers de “teleurstellende realiteit” laten zien dat managers die actieve ESG-strategieën pushen “er niet in zijn geslaagd” om klanten te bewijzen dat hun geld aan hen moet worden toevertrouwd. Dit ondanks dat ze in een “hoek van de markt zitten waar het makkelijker voor ze is om hun waarde te bewijzen”.

Actieve strategieën

Voorlopig blijven actieve ESG-strategieën hun passieve tegenhangers overtreffen in zowel Europa als de VS. Maar de laatste stroomgegevens suggereren dat die dynamiek kan veranderen.

Morningstar merkt op dat 85% van de ESG-fondsproducten van BlackRock nu passieve strategieën zijn. Bioy wijst er ondertussen op dat de groei van BlackRock in ESG samenvalt met een daling van het aantal ESG-resoluties dat het ondersteunt.

In Europa trekken concurrenten de aandacht. Amundi SA, Europa’s grootste vermogensbeheerder en ‘s werelds nummer 3 op het gebied van ESG, streeft ernaar dat 40% van zijn indexvolgende ETF’s in 2025 ESG-producten zijn. Eind vorig jaar was dat 33%.

Uiteindelijk hebben de “teleurstellende” resultaten van actieve ESG-managers “beleggers gedwongen om over te stappen op passieve, goedkope” strategieën, aldus Morningstar.