Marco Visscher, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Westerwolde, uit zijn teleurstelling over het niet nakomen van afspraken door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), wat resulteert in het moeten betalen van een dwangsom, meldt het ANP.
Het COA heeft de grens van 2000 asielzoekers per dag overschreden in het aanmeldcentrum in Ter Apel, waarbij het nu dagelijks 15.000 euro moet betalen aan de gemeente, met een maximum van 1,5 miljoen euro.
Visscher suggereert dat de opbrengst van de dwangsom zou moeten worden gebruikt om de schade te vergoeden, die de inwoners van Ter Apel hebben geleden door de aanwezigheid van asielzoekers: “Als dorp hebben we de afgelopen paar jaar enorme imagoschade opgelopen, dat moet opgelost worden. Maar de dwangsom is niet in het leven geroepen om de schade van de afgelopen twee jaar te vergoeden”,
Hoewel de gemeente nog geen beslissing heeft genomen over de besteding van de dwangsom, benadrukt Visscher dat het geld afkomstig uit de dwangsom(men) niet zal worden gebruikt voor het vergoeden van schade aan inwoners en ondernemers van Ter Apel.
Demissionair staatssecretaris van asiel, Eric van der Burg, beloofde de Tweede Kamer eerder dat inwoners en ondernemers van Ter Apel de schade die ze hebben ondervonden door de opvang van asielzoekers ,vergoed krijgen. Donderdag plaatste Van der Burg een bericht op X, waarin hij aangeeft dat er naast het (extra) voorkomen en aanpakken van overlast, ook een tijdelijke schaderegeling wordt opengesteld.
Inwoners en ondernemers van Ter Apel mogen niet de dupe worden van overlast door asielzoekers. Ik heb alle begrip voor de zorgen die hier leven. Er is actie nodig. Daarom gaan we naast het (extra) voorkomen en aanpakken van overlast ook een tijdelijke schaderegeling openstellen. pic.twitter.com/H0l4wcyCBm
— Eric van der Burg (@ericvanderburg) February 22, 2024
Visscher stelt dat de eerste prioriteit ligt bij het COA om zich aan de gemaakte afspraken te houden en de overlast in het dorp te verminderen. Hij wijst erop dat het maximumbedrag van de dwangsom pas over ongeveer honderd dagen wordt bereikt, maar dat de overlast in Ter Apel naar verwachting nog lang zal aanhouden, vooral gezien de geplande afname van de helft van de opvangplekken dit jaar.
“Helemaal als je leest dat de helft van de opvangplekken dit jaar verdwijnt, dan zal de overlast in Ter Apel alleen maar groter worden”, aldus Visscher.