Politiek

Tweede Kamer dringt aan op debat over Russische financiële steun Nederlandse politici

28-03-2024 13:55

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 28 maart 2024 – De Tweede Kamer heeft ingestemd met het verzoek van PVV-leider Geert Wilders om een debat te houden over Russische geldstromen naar Nederlandse politici, meldt het ANP.

Parlementariërs dringen er ook op aan dat het kabinet uiterlijk vrijdag, maar bij voorkeur al op donderdag, een brief stuurt waarin wordt uitgelegd of de berichtgeving hierover in de media juist is.

‘Honderdduizenden euro’s’

Volgens de Tsjechische geheime dienst heeft een pro-Russische nieuwswebsite het afgelopen jaar honderdduizenden euro’s gestuurd naar onder andere Nederlandse politici, met als doel zich uit te spreken tegen Oekraïne en de Europese Unie.

PVV-leider Wilders benadrukt dat er volledige openheid moet komen over welke politici en partijen betrokken zijn bij deze geldstromen.

Hij vraagt het kabinet om hierover duidelijkheid te verschaffen in een brief, zodat er volgende week een debat over kan plaatsvinden als de berichten blijken te kloppen. Alle aanwezige partijen bij het debat steunen dit verzoek.

Conflict Baudet en Klaver

Forum voor Democratie was afwezig bij het debat. FvD-leider Thierry Baudet had woensdag een conflict met Jesse Klaver van GroenLinks-PvdA, waarbij hij Klaver zou hebben bedreigd. Deze confrontatie werpt een schaduw over de kwestie van de Russische geldstromen.

Verschillende politici uitten hun zorg over de berichten, waarbij PVV-leider Wilders het “totaal onaanvaardbaar” noemt en Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) het als “zeer zorgelijk” bestempelt.

Caroline van der Plas van BBB noemt de situatie “zorgelijk”, waarbij ze benadrukt dat het onacceptabel is als politici en partijen betaald worden om een bepaalde boodschap te verspreiden. Ze reserveert echter haar oordeel totdat er meer duidelijkheid is over de feiten.

Pieter Omtzigt van NSC is van mening dat het ontvangen van geld uit Rusland, ongeacht de politieke richting, zeer ongewenst is. Hij dringt aan op nader onderzoek, ofwel via een debat in de Kamer of door informatie op te vragen bij de Tsjechische autoriteiten.