Redactie, TPO, 9 april 2024 – Het aantal gemelde gevallen van anti-Joodse discriminatie vertoonde afgelopen jaar een alarmerende toename van 245 procent. In vergelijking met het voorgaande jaar, waarin 155 incidenten werden geregistreerd, waren er vorig jaar maar liefst 379 meldingen.
Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Monitor Antisemitische Incidenten 2023 van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).
Met name op scholen bereikte het antisemitisme verontrustende niveaus, wat resulteerde in een historisch dieptepunt in de ruim 40 jaar dat de Joodse organisatie CIDI het rapport uitbrengt.
De belangrijkste drijvende kracht achter deze trend was de gruwelijke aanslag door de terreurorganisatie Hamas op 7 oktober, gevolgd door de daaropvolgende Gaza-oorlog.
Joden en het jodendom werden verbonden met het politieke beleid in Israël, wat leidde tot beledigingen, bedreigingen en zelfs fysieke aanvallen, zowel op straat als online.
In oktober alleen al werd een stijging van meer dan 800 procent waargenomen ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande drie jaar.
Bron: CIDI Monitor Antisemitische Incidenten 2023
Hoewel 379 incidenten werden gemeld, vertegenwoordigden deze slechts 25 procent van de ongeveer 1.550 meldingen die CIDI in 2023 ontving. De overige meldingen werden niet opgenomen in de Monitor vanwege verschillende redenen.
Hierbij valt te denken aan het niet volledig voldoen aan de definitie van antisemitisme, alleen kritiek op Israël bevatten of omdat niet kon worden vastgesteld dat er een antisemitisch motief ten grondslag lag.
Desondanks wijzen de meldingen op een afnemend gevoel van veiligheid onder Joodse Nederlanders, wat reden tot grote bezorgdheid is.
Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat het aantal antisemitische incidenten vóór oktober bijna net zo hoog was als het totaal van 2022, waardoor de dringende noodzaak van een doortastende aanpak van het snel toenemende antisemitisme wordt onderstreept.
De meest verontrustende toename werd waargenomen op scholen, waar het aantal incidenten in het onderwijs vijf keer hoger lag dan het voorgaande jaar. Joodse scholieren werden geconfronteerd met beledigingen, bedreigingen en zelfs geweld door medeleerlingen.
Sommigen voelden zich hierdoor zo onveilig, dat ze langdurig thuisbleven of moesten overstappen naar een andere school. Dit duidt op een gebrek aan kennis of daadkracht onder onderwijzend personeel om een veilig leerklimaat te waarborgen voor alle leerlingen.
De grootste toename werd opgetekend in het aantal schriftelijke uitingen, dat steeg van 45 in 2022 naar 196 in 2023. Joodse instellingen, organisaties en individuen ontvingen talloze haatmails, poststukken en andere schriftelijke uitingen van antisemitisme.
Via telefoon en WhatsApp werden vijf keer meer meldingen ontvangen dan in 2022. Dit illustreert de groeiende trend van antisemitische beledigingen en bedreigingen, zelfs tegen personen die openlijk hun Joodse identiteit uitdragen.
De patroon van het laatste kwartaal van 2023 heeft zich voortgezet in 2024. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn reeds talrijke incidenten geregistreerd, zoals ook gedocumenteerd wordt in verschillende media-uitingen.
Indien deze verontrustende tendens aanhoudt, zullen de statistieken voor 2024 naar verwachting nog hoger zijn dan die van het voorgaande jaar.