Binnenland

UvA doet aangifte om uit de hand gelopen ‘Walk-out’-demonstratie, demonstranten in het gebouw

13-05-2024 15:14

Pro-Palestijns protest van studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA), 7 mei 2024. Foto AP/Aleksandar Furtula.

Redactie, TPO, 13 mei 2024 – De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft aangifte gedaan nadat een ‘Walk-out’-protest dat maandagochtend buiten het ABC-gebouw op de Roeterseilandcampus begon, escaleerde. Honderden demonstranten zijn het gebouw binnengedrongen, meldt het ANP.

Het protest begon maandagochtend buiten het gebouw waarna een aantal demonstranten, ondanks een verbod van de UvA, toch het gebouw binnendrongen en meubilair, zoals tafels en stoelen, naar buiten probeerden te slepen. Ze werden tegengehouden door de aanwezige beveiliging.

Het ‘walk-out’-protest is een reactie op de aanpak van de eerdere demonstraties van studenten tegen de oorlog in Gaza vorige week.

Demonstranten in afgesloten gebouw

De UvA riep eerder maandag nog op tot een ‘rustig verloop van de walk-out’ en stelden een aantal voorwaarden op waar de demonstranten zich aan dienden te houden. De universiteit werd maandag heropend na enkele dagen gesloten te zijn geweest, vanwege escalerende demonstraties.

“Het gebouw is gesloten, daar zitten momenteel mensen in’, meldt een woordvoerder van de universiteit. De Amsterdamse driehoek, bestaande uit de burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie, overlegt op dit moment over de situatie die is ontstaan. Als voorzorgsmaatregel heeft de UvA maandagmiddag ook besloten de deuren van het Maagdenhuis te sluiten.

 

‘Walk-out’

De demonstranten uiten hun steun voor de Palestijnse zaak door onder meer met Palestijnse vlaggen te wapperen en de controversiële Hamas-leus ‘Free Palestine’ te roepen. Hoewel er wordt opgeroepen tot het vernietigen van Israël en het uitroeien van Joden, en velen de leus ervaren als puur antisemitisme, is het geen strafbare leus.

De centrale hal van het gebouw, waar ook de rechtenfaculteit van de Amsterdam Law School is gevestigd, is inmiddels gevuld met demonstranten. De UvA roept op tot het verlaten van het pand voor niet-deelnemers aan de pro-Palestijnse protestactie.

Binnen het gebouw hebben de studenten ook tentjes opgezet, maar het blijft onduidelijk wat er verder gaat gebeuren. De UvA heeft niet-betrokkenen opgeroepen het gebouw te verlaten. De politie is aanwezig om de situatie te monitoren en te handhaven.

 

Protesten in meerdere universiteitssteden

In andere universiteitssteden in Nederland zijn ook studenten en universiteitsmedewerkers aan het demonstreren. Ook zij protesteren tegen de aanpak van eerdere studentenprotesten tegen de oorlog in Gaza van afgelopen week.

Naast Amsterdam, zijn er ook protesten gemeld in steden als Utrecht, Den Haag, Leiden, Wageningen, Eindhoven, Nijmegen en Maastricht, waar studenten maandagochtend begonnen zijn met zogeheten ‘walk-outs’.