Politiek

Wilders: ‘Het is een historische dag als vorming kabinet lukt’

15-05-2024 10:33

Geert Wilders Foto @Sem Van Der Wal/AFP/Getty Images

Redactie, TPO, 15 mei 2024 – PVV-leider Geert Wilders benadrukt woensdag voorafgaand aan nieuw overleg met de informateurs dat het bereiken van overeenstemming over de vorming van een kabinet met de PVV op woensdag een “historische dag” zou zijn, meldt het ANP.

Er moeten volgens hem alleen nog enkele details besproken worden, voordat er definitief een akkoord kan worden gesloten.

Overeenstemming over financiën

De partijen PVV, VVD, NSC en BBB bereikten rond middernacht overeenstemming over de financiën, wat eerder als een groot struikelblok werd gezien. Na deze doorbraak toonden alle partijleiders zich positief over het potentiële akkoord, waarbij Wilders sprak van een “mooi resultaat”.

Wilders weigerde echter in te gaan op de vraag wie de premier zou worden in het ‘programkabinet’, hoewel de naam van oud-minister Ronald Plasterk veelvuldig werd genoemd. Hij gaf slechts aan dat “we het allemaal zullen zien”.

 

Overleg fracties PVV, VVD, NSC en BBB

Als de vier betrokken partijen tot een akkoord komen, moet dit eerst aan hun fracties worden voorgelegd. Vervolgens zullen de vier partijleiders en de informateurs nogmaals bijeenkomen voordat het eindverslag wordt aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Lees ook: RTL Nieuws: Ronald Plasterk genoemd als beoogd minister-president