Binnenland

Zuid-Holland bouwt 100.000 sociale huurwoningen, ondanks druk Hugo de Jonge

04-06-2024 15:25

Illustratiefoto @Pixabay

De Zuid-Hollandse coalitie blijft vastbesloten om 100.000 sociale huurwoningen te bouwen, ondanks de druk van minister Hugo de Jonge en de nodige concessies in het woningbouwbeleid. “We zijn steeds meer tegemoetgekomen aan wat de minister wil, dat moet een keer klaar zijn’, aldus Sinan Özkaya, fractievoorzitter GroenLinks-PvdA.

 

Redactie, TPO, 4 juni 2024 – De discussie tussen het provinciebestuur en de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft zich maandenlang gericht op de maatregelen die Zuid-Holland wil nemen om bij nieuwbouw te sturen op 40 procent sociale huur, meldt het ANP.

Sinan Özkaya, fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA, de grootste fractie in Provinciale Staten, benadrukt dat de afspraak uit het coalitieakkoord om 100.000 sociale huurwoningen te realiseren, onverminderd blijft staan:

“We zijn nu op het punt beland dat we het maximale hebben bereikt van wat we zullen toegeven. De doelstelling van 100.000 sociale huurwoningen houden we vast, we zijn ervan overtuigd dat we die woningen nodig hebben voor onze inwoners. We komen niet verder als we elkaar alleen brieven blijven sturen, we moeten gaan bouwen. Dus laten we met het ministerie kijken welke instrumenten we dan wél kunnen inzetten om voor die 40 procent te zorgen. Anders is het voor ons niet acceptabel. We zitten met een reden in deze coalitie.”

Özkaya benadrukt dat de coalitie om een reden is gevormd en dat de noodzaak van de 100.000 sociale huurwoningen centraal staat in hun beleid. Hij roept op tot samenwerking met het ministerie om concrete stappen te zetten, zodat de bouw van de benodigde woningen daadwerkelijk kan beginnen.

Lees ook: Zuid-Holland: plannen voor 265.000 nieuwe woningen goedgekeurd

Lees ook: Zuid-Holland vreest overname regie woningbouw door De Jong