Binnenland

Verdachte Russische activiteiten bij Noordzee infrastructuur

20-06-2024 16:27

Olietanker
Shutterstock.

Ruim 160 niet-militaire Russische schepen hebben de afgelopen tien jaar 945 verdachte activiteiten uitgevoerd in de buurt van kritieke infrastructuur in de Noordzee. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek door het Belgische De Tijd en Follow the Money.

 

Redactie, TPO, 20 juni 2024 – Het onderzoek analyseert vaarroutes van meer dan 1000 niet-militaire Russische schepen, die afwijkend gedrag vertoonden in de exclusieve economische zones van België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen, meldt De Tijd.

Daarbij werden 167 civiele Russische schepen geïdentificeerd die vreemde manoeuvres uitvoerden op minder dan een kilometer afstand van leidingen of kabels. Deze manoeuvres omvatten vaak ongebruikelijke zijwaartse bewegingen en verdacht trage voortgang, wat ongebruikelijk is voor commerciële schepen.

“Russische schepen zijn op zichzelf al verdacht, zelfs als ze een normaal vaarpatroon aanhouden, omdat ze altijd voor de overheid werken, ook al lijken ze commercieel,” zegt Thomas De Spiegelaere, woordvoerder van de Cel Maritieme Beveiliging van het directoraat-generaal Scheepvaart.

‘Achterhalen blootliggende kabels en leidingen zeebodem’

Van de 945 verdachte manoeuvres vonden er 749 plaats binnen een straal van één kilometer rond pijpleidingen in de Noordzee. Beschadigingen aan dergelijke leidingen kunnen veel tijd en geld kosten om te repareren. Daarnaast waren er 72 verdachte acties rondom stroomkabels en 124 rondom telecommunicatiekabels.

De vermoedelijke intentie van de Russen is om te achterhalen waar kabels en leidingen blootliggen op de zeebodem. Deze informatie is cruciaal voor mogelijke sabotage van gaspijpleidingen of beschadiging, aftappen, of manipulatie van communicatiekabels.

Dit onderzoek benadrukt de noodzaak van verhoogde waakzaamheid en beveiliging van kritieke infrastructuur in de Noordzee tegen mogelijke bedreigingen en sabotagedaden door buitenlandse schepen.

Lees ook: TNO ontwikkelt innovatieve methode voor monitoring onderzeese infrastructuur