Nieuws

Hof doet uitspraak in rechtszaak tegen Haagse politicus Richard de Mos

21-06-2024 10:44

Vrouwe Justitia. (Pixabay)

Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag om 13.00 uur uitspraak in de zaak tegen de Haagse politicus Richard de Mos en zes medeverdachten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de toenmalige wethouder van Den Haag zich schuldig gemaakt aan omkoping, corruptie en het lekken van geheime informatie.

 

Redactie, TPO, 21 juni 2024 – Vorig jaar oordeelde de rechter dat De Mos (48), fractievoorzitter van Hart voor Den Haag, en zijn medeverdachten vrij waren van deze beschuldigingen. Echter, het OM ging tot grote ergernis van de Haagse politicus in hoger beroep.

De uitspraak vrijdag komt bijna vijf jaar nadat de politie een inval deed bij De Mos, die sinds het begin alle beschuldigingen stellig ontkend.

Eisen van het OM

  • Richard de Mos; voorwaardelijke celstraf van 6 maanden, werkstraf 240 uur, geldboete van 10.000 euro en een verbod om vier jaar lang een bestuurlijk ambt uit te oefenen.
  • Oud-wethouder Rachid Guernaoui: voorwaardelijke celstraf van 4 maanden, werkstraf 160 uur, geldboete 7000 euro, geen bestuurlijk ambt voor 3 jaar uitvoeren.
  • Horecaondernemer Atilla Akyol: voorwaardelijke celstraf van 4 maanden, werkstraf 160 uur, geldboete 10.000 euro.
  • Zijn broer Erdinç Akyol: voorwaardelijke celstraf van 4 maanden cel, werkstraf 160 uur, geldboete 7000 euro.
  • Vastgoedondernemer Edwin Jansen: voorwaardelijke celstraf van 6 maanden, werkstraf 240 uur, geldboete 10.000 euro.
  • Vastgoedondernemer Michel Zaadhof: voorwaardelijke celstraf van 6 maanden, werkstraf 240 uur, geldboete 10.000 euro.
  • Vastgoedondernemer Dennis Buis: voorwaardelijke celstraf van 6 maanden, werkstraf 240 uur waarvan 120 uur voorwaardelijk, geldboete 10.000 euro.
Richard de Mos: “Ik zeg altijd tegen iedereen die ik ontmoet: ‘Als je een probleem hebt, moet je me mailen en dan ga ik proberen het op te lossen’. Het maakt helemaal niets uit of ze geld hebben of niet.”

Zware kritiek op OM

Eerder werd De Mos door de rechtbank volledig vrijgesproken, net als zijn partijgenoot Rachid Guernaoui en vijf Haagse ondernemers. Alleen één verdachte kreeg toen een voorwaardelijke straf voor wapenbezit.

Het Openbaar Ministerie kreeg zware kritiek van de rechtbank in de eerdere uitspraak, maar besloot toch in beroep te gaan. In het hoger beroep zijn nu opnieuw voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen geëist tegen alle verdachten.

Tijdens de behandeling van het hoger beroep herhaalde De Mos meermaals dat hij zich nooit heeft laten omkopen.

 

Lees ook: De Mos verwacht opnieuw vrijspraak, maar eist dit keer geen plek op in het college