Binnenland

De Mos verwacht opnieuw vrijspraak, maar eist dit keer geen plek op in het college

21-06-2024 11:32

Richard de Mos. (Screenshot NPO)

De rechter doet vrijdag om 13.00 uur in hoger beroep uitspraak in de corruptiezaak tegen Richard de Mos, die net als vorig jaar vrijspraak verwacht. Alleen zal zijn partij, Hart voor Den Haag, dit keer geen plek opeisen in het college: “Dat kunnen we de stad niet aandoen.”

 

Redactie, TPO, 21 juni 2024 – De Mos zegt te hopen zaterdagochtend wakker te worden met een kater: “Maar dan wel één van ontzettende blijdschap en hopelijk ook met een overwinning van Oranje op Frankrijk op zak’, aldus een grinnikende De Mos in een interview met Omroep West.

Dit is dan na bijna vijf jaar van spanning door de zaak, die een zware tol heeft geëist op zijn gemoedstoestand. Vorig jaar hoopte de Haagse politicus dat het Openbaar Ministerie (OM) de zaak zou laten rusten na zijn vrijspraak, maar ging desondanks in hoger beroep.

Hoewel de rechter toen oordeelde dat er geen slechte bedoelingen waren, dat het OM alle feiten door een “corruptiebril had bekeken en keihard oordeelde over het OM, zit De Mos vrijdag opnieuw in het verdachtenbankje voor een uitspraak.

Haagse college valt door chaos uiteen

De Mos uit zijn frustratie over het besluit van het OM om in hoger beroep te gaan. “Ik had gehoopt dat ik ervan af zou zijn,” zegt De Mos. Hij is nu nog kwader en ongeduldiger dan vorig jaar, zeker omdat het hoger beroep deelname aan het college in de weg stond.

De Mos is nog altijd woedend over het besluit van het OM om in hoger beroep te gaan:

“Het OM heeft in de regiezitting, in aanloop naar de eerste zitting, gezegd dat zij vonden dat de rechter moest oordelen. Dat hebben drie rechters gedaan. Toch is het OM doorgegaan en dat vind ik heel kwalijk. Ze zijn blijven zoeken in de hoop dat er toch een kleine veroordeling uitkomt om zo het eigen gezicht te redden. Zo voelt het echt. Daarom ben ik nu eigenlijk ongeduldiger en kwader.”

Anders dan vorig jaar, zal De Mos na een vrijspraak niet opnieuw aanschuiven bij de coalitie. Vorig jaar eiste hij na zijn vrijspraak een plek in het college, wat leidde tot chaos en het uiteenvallen van de coalitie.

De VVD beëindigde de samenwerking, omdat de liberalen vonden dat sommige coalitiepartners onvoldoende ingingen op de uitgestoken hand van De Mos. De vier overgebleven coalitiepartijen gingen uiteindelijk verder met de Partij voor de Dieren en DENK. Zowel Hart voor Den Haag als de VVD zitten nu in de oppositie.

Vastberadenheid

De Mos erkent dat de situatie dit jaar anders is. “We zitten dichter bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 en het openbreken van een coalitieakkoord zou te veel tijd kosten.” Om die reden wil hij de stad niet opnieuw een chaotische periode aandoen.

Een eventuele vrijspraak moet wel politiek worden geduid, vindt De Mos. “We zijn al drie keer geboycot, waardoor onze kiezers niet kregen waar ze voor stemden.” Of er een debat komt, moet nog worden besloten. Hij wuift de mogelijkheid van een veroordeling weg. “Daar ga ik totaal niet vanuit.” Hij maakt zich geen zorgen over zijn politieke loopbaan als hij toch wordt veroordeeld.

“Er is zowel door de partij als de fractie gezegd dat ik in 2026 hoe dan ook lijsttrekker ben van Hart voor Den Haag. Dat ga ik met veel kracht en energie en met opgeheven hoofd doen. Want ik heb de missie om nog groter te worden en uiteindelijk in 2026 bestuursdeelname af te dwingen. Daar zal een kleine veroordeling, waar ik dus niet vanuit ga, helemaal niks aan afdoen.”

Lees ook: Hof doet uitspraak in rechtszaak tegen Haagse politicus Richard de Mos