Binnenland

Onzekerheid over ingebruikname drijvende opvanglocaties in Zaandam

15-08-2024 16:41

Asielzoekersgezin in woonunit azc, foto @ Inge van Mill

Het is nog steeds onduidelijk wanneer de twee drijvende opvanglocaties in Zaandam in gebruik kunnen worden genomen. Deze opvangpontons zijn bedoeld voor de opvang van duizend asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat de eerste ponton eind augustus of begin september naar Zaandam kan worden verplaatst, gevolgd door de tweede kort daarna.

 

Redactie, TPO, 15 augustus 2024 – Wanneer de eerste asielzoekers op de pontons terecht kunnen, zal naar verwachting in de loop van volgende week duidelijker worden, meldt het ANP.

De opvanglocatie in Zaandam, waarover al bijna een jaar wordt gesproken, is bedoeld om de druk op het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. Daar verblijven al maandenlang meer asielzoekers dan het afgesproken maximum van 2000.

Afgelopen nacht verbleven er zelfs 2204 mensen. Ook de 225 plekken in de nachtopvang in Pekela zitten continu vol, aldus het COA.

Westerwolde mogelijk weer naar de rechter

De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, heeft aangekondigd opnieuw naar de rechter te stappen als op 1 september nog steeds meer dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum verblijven. Dit zou moeten afdwingen dat het COA het aantal mensen in het centrum terugbrengt.

Begin deze maand gaf het COA aan binnen enkele weken zo’n 1500 nieuwe opvangplekken in het land te willen realiseren, waarbij de locatie in Zaandam de grootste bijdrage zou leveren.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de drijvende opvanglocaties eind vorig jaar al in gebruik zouden worden genomen, maar de komst van de pontons werd meerdere keren uitgesteld. Er is een omgevingsvergunning nodig, die sinds afgelopen maandag ter inzage ligt.

Omwonenden en andere belanghebbenden hebben zes weken de tijd om hun mening over het ontwerpbesluit kenbaar te maken.

Vergunningsprocedure

De gemeente Zaanstad heeft maandag echter al toestemming gegeven om de twee drijvende opvanglocaties, die momenteel nog in Amsterdam liggen, tijdelijk aan de Gerrit Bolkade in Zaandam te laten aanmeren en onder voorwaarden in gebruik te nemen.

Dit is een tijdelijke maatregel in afwachting van de uitkomst van de vergunningsprocedure. De gemeente vindt het vanwege de opvangcrisis in Nederland te lang duren om te wachten tot de vergunning formeel is verleend.

Het plan is dat de pontons maximaal zeven jaar als opvanglocatie worden gebruikt, om zo een langdurige oplossing te bieden voor de opvang van asielzoekers in Nederland.

Lees ook: Groningse politici en bestuurders slaan alarm over onhoudbare toestanden Ter Apel