Binnenland

Groningse politici en bestuurders slaan alarm over onhoudbare toestanden Ter Apel

15-05-2024 11:41

Ter Apel @Aerovista Luchtfotografie/Shutterstock

Redactie, TPO, 15 mei 2024 – Politici en bestuurders in Groningen hebben opnieuw de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel veroordeeld als onaanvaardbaar, meldt het ANP.

Het asielzoekerscentrum (azc) in de gemeente Westerwolde kampt niet alleen al geruime tijd met overbevolking, maar ook de brandveiligheid laat te wensen over. Het college van Gedeputeerde Staten kondigt aan de problemen opnieuw aan te kaarten en actie te ondernemen.

‘Overbevolkt en gebrek aan (brand)veiligheid’

CDA-Statenlid Robert de Wit benadrukt dat afgelopen nacht 2377 mensen overnachtten in het azc, bijna 400 meer dan de toegestane capaciteit. Hij benoemt de ernstige situaties en het gebrek aan veiligheid voor omwonenden.

Ook de gemeente Westerwolde vindt de situatie onhoudbaar. De Wit suggereert om mensen met bussen naar het Malieveld te brengen als er voor 31 mei geen verbetering is. Zijn BBB-collega Bas Wiegmans bracht de brandveiligheid onder de aandacht en veroordeelt het blokkeren van nooduitgangen en het ontbreken van brandmelders.

Dwangsom COA

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken belooft de duidelijke boodschap over te brengen aan Westerwolde, de Veiligheidsregio en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het college vindt zowel de brandveiligheidsrisico’s als de overbevolking in Ter Apel volstrekt onaanvaardbaar.

Het COA wordt geconfronteerd met boetes van 15.000 euro aan de gemeente Westerwolde telkens wanneer het aantal van 2000 overschreden wordt, wat inmiddels heeft geleid tot een bedrag van ruim boven de miljoen euro.

Lees ook: COA betaalt Westerwolde 52.000 euro extra aan dwangsommen, totaal bijna 1 miljoen euro

Lees ook: Van der Burg: dringend behoefte aan 5.000 tijdelijke gemeentelijke asielopvangplekken