Sinds de Verlichting in de 18de eeuw doet het idee opgeld dat wanneer de invloed van weten op de samenleving toeneemt, religie zal verdwijnen. Dit is de zogenaamde secularisatietheorie. Echter, wanneer we naar de wereldbevolking kijken op dit moment dan zien we dat het merendeel van de mensen nog steeds gelovig is. Dat is ongelofelijk, want ondanks de voortschrijdende wetenschappelijke kennis en vooral de technologische innovaties heeft dat niet geleid tot het verdwijnen van religie. Er is geen enkele rationele reden te geven voor het bestaan van welke god dan ook.
Atheïsme laat zien dat welk argument voor welke god dan ook ondeugdelijk is. Geloof betekent een entiteit voor waar aannemen zonder dat daarvoor deugdelijk bewijs is. Immers, wanneer er deugdelijk bewijs voor god zou zijn, zoals er empirisch bewijs is voor het bestaan van moleculen, dan zou het geen geloof meer zijn maar wetenschap.
Wat veel mensen ondanks al hun genoten onderwijs niet beseffen is dat wetenschap en religie elkaar logisch uitsluiten. Dat er toch mensen zijn die zowel wetenschapper zijn als gelovige wordt in de psychologie cognitieve dissonantie genoemd. Dat wil zeggen dat mensen in hun hoofd tegenstrijdige ideeën hebben. Waar het in het onderwijs, als het goed is, om gaat, is om het leren kritisch nadenken en kritisch nadenken leidt vanzelf tot atheïsme. Als je gelovig bent kun je gewoon niet kritisch nadenken. En ja dat betekent dat heel veel mensen dat niet kunnen. En dat is eigenlijk best zielig. Geloof is toch een soort voetschimmel voor de geest. En net als met voetschimmel, je komt er maar moeilijk vanaf. Je kunt je afvragen of het onderwijs op scholen wel goed genoeg is. Als je nadat je onderwijs hebt genoten nog steeds gelovig bent, dan heb je feitelijk de essentie niet begrepen! Geloof is een teken van falend onderwijs.
Atheïsme is een uitkomst van helder en kritisch denken. Mensen laten hun geest vertroebelen door religieuze ideeën. Natuurlijk staat het iedereen vrij om te geloven wat hij of zij wil, maar het probleem is dat dat geloof ook negatieve consequenties heeft voor andere mensen. Gelovigen hebben heel vaak de neiging om anderen hun wil op te leggen, om te beginnen hun kinderen, en hen zo hun vrijheid te ontnemen. Neem religieuze jongensbesnijdenis. Ouders laten hun zoontjes besnijden om religieuze redenen. Als ik als atheïst bij mijn zoons hun oorlel zou afsnijden omdat ik betoog dat dat vanuit mijn levensovertuiging belangrijk is voor de beleving van mijn identiteit, dat word ik daarvoor bestraft. En terecht. Maar als joden en moslims dat doen, dan krijgen zij daarvoor respect!
Een wereld zonder religie, waarbij mensen getraind zijn in kritisch nadenken, is een betere wereld. Religie maakt wereldwijd enorm veel slachtoffers: vrouwen, kinderen, homoseksuelen, andersgelovigen, afvalligen. Religie is een juk dat de mensheid al veel te lang met zich meetorst. Hoe vrij zouden we zijn als we dat juk zouden afwerpen…