Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) is woensdag in de Tweede Kamer zwaar onder vuur komen te liggen. Haar wordt verweten dat zij een kritisch rapport over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (sleepwet) pas naar buiten bracht na het referendum over die wet.
Volgens oppositiepartijen heeft Ollongren publicatie bewust over het referendum van 21 maart heen getild. Regeringspartij VVD vroeg zich af wat Ollongren van haar handelen vindt. “Zou ze toch bepaalde zaken misschien wellicht anders hebben gedaan”, wilde VVD-Kamerlid Malik Azmani weten. Ook coalitiepartner CDA eiste nadere uitleg.
Volgens de grootste oppositiepartij PVV heeft Ollongren alle schijn tegen. SP-Kamerlid Ronald van Raak eiste excuses van de bewindsvrouw. Ze zou doelbewust de Kamer niet hebben geïnformeerd. Hij sprak over een buitengewoon ernstige zaak.
Het rapport was van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Die stelde dat de privacy onvoldoende gewaarborgd was bij de uitwisseling van gegevens met buitenlandse diensten. Juist dat speelde een grote rol in de discussie over de nieuwe wet.
Ollongren sprak over ‘toeval’. Ze ontkende dat er sprake was geweest van een politieke afweging bij het besluit het rapport pas na het referendum naar de Kamer te sturen. “De timing stond los van het referendum.”
Ze wilde per se het hele rapport openbaar maken en geen passages ‘witten’ of ‘weglakken’. Maar daarvoor moest er eerst worden overlegd met de buitenlandse diensten, die immers in het rapport voorkwamen. “Een tijdige afstemming met deze partners bleek niet mogelijk.”
Ollongren benadrukte dat ‘zorgvuldigheid en transparantie’ voor haar heel belangrijk zijn. Ze streefde naar publicatie ,’zo snel als het kon’.
ANP