Politiek

Het zou goed kunnen dat deze site over een paar jaar niet meer bestaat, dankzij de EU

20-02-2019 21:09

U had vast al gehoord dat de technocraten in Brussel het met elkaar eens zijn geworden over het invoeren van nieuwe, spijkerharde, online auteurswetten. Ook wel bekend als artikel 11 en artikel 13. Het komt er op neer dat onder die nieuwe wetten het in heel de EU onmogelijk moet worden om online auteursrechten te schenden omdat alleen nog maar iets online kan worden gezet als vooraf de auteursrechten zijn afgekocht.

Kort gezegd: aan het vrije internet in de EU zoals we dat nu kennen komt definitief een einde. Het zal onmogelijk worden zomaar plaatjes, video’s, geluidsbestanden of zelfs teksten op Facebook of online fora te zetten, tenzij kan worden bewezen dat de auteursrechten zijn afgekocht. Grote platforms (die ouder zijn dan drie jaar en/of meer dan 10 miljoen euro per jaar omzetten) worden verplicht te voorkomen dat werk zonder auteursrechtenlicentie online komt te staan. Daarvoor zullen ze dus ‘uploadfilters’ moeten installeren. Filters die werken met makkelijk feilbare algoritmes.

EU-brede online censuur zal het resultaat zijn. Byebye meme’s, byebye video- en fotofucks, byebye podcasts, byebye comments, byebye leuk foto’s delen op Facebook, byebye vrij delen van informatie, ideeën en creativiteit.

Maar ook het zomaar overnemen van teksten uit bijvoorbeeld online nieuwsbronnen, anders dan alleen de kop, wordt onmogelijk. Google en Google Nieuws zullen alleen nog maar content uit nieuwsbronnen online mogen zetten als ze vooraf een licentieovereenkomst hebben gesloten met de desbetreffende uitgevers of media. Een onmogelijke taak natuurlijk.

Daarom heeft Google al laten weten dat de kans groot is dat de stekker uit Google Nieuws in de EU zal worden getrokken als deze wetten van kracht worden. In Spanje is dit door nationale wetgeving al jaren het geval, Google Nieuws bestaat in Spanje niet meer, en voor veel Spaanse online media is het resultaat een verlies tot meer dan 45% aan maandelijks verkeer.

45% minder bezoek per maand zou voor TPO 450.000 minder unieke bezoekers per maand betekenen. Voor Geenstijl zou dat circa 675.000 unieke bezoekers minder per maand betekenen. Voor De Telegraaf en NU.nl zo’n (schatting) drie miljoen unieke bezoekers minder per maand. Gigantische aantallen.

Gigantische aantallen minder bezoekers betekent vanzelfsprekend ook gigantische aantallen minder adverteerdersinkomsten. Voor sommige sites zal de omzetdaling beperkt blijven, of goed op te vangen omdat ze in een nichemarkt werken, maar voor kleinere sites zoals TPO zal het een flinke dreun zijn.

Het is heel simpel: als Google Nieuws, dankzij EU-wetgeving, ophoudt met bestaan dan zullen ook veel commerciële online media ophouden met bestaan. Zeker is het niet, maar het zou goed kunnen dat TPO straks, dankzij de EU, één van die online media is die niet langer bestaan.

Als je TPO toch al haat zul je dat wellicht niet erg vinden. Maar bedenk je wel dat de online media die overblijven vooral de main stream media zijn: de NOS (want gesubsidieerd), de grote kranten en de publieke omroepen, zij die het bezoekersverlies kunnen opvangen. Zelfs als je TPO haat moet je je toch afvragen hoe leuk een online medialandschap is dat er exact hetzelfde uitziet als het huidige Nederlandse televisie-, radio-, en printmedialandschap. En hoe leuk het is dat toch al invloedrijke online monopoliepartijen nog meer invloed krijgen.

Als je blij bent met TPO zit er niets anders op dan ons financieel te steunen. Want hoe die nieuwe wetgeving dan ook gaat uitpakken, en wat de reactie van Google ook zal zijn, het is overduidelijk dat de tijd van ‘gratis’ online nieuws en media voorbij is. Zelfs in het, bijna onbestaanbare, geval dat deze wet alsnog wordt weggestemd door het EU-parlement (in feite is die stemming symbolisch want een meerderheid is al akkoord en het met elkaar eens) dan nog zal het onderhouden van commerciële online media steeds moeilijker worden omdat adverteerders meer geld steken in monopolisten als Facebook en Google en minder in kleine zelfstandige online media, politici steeds vaker proberen de betrouwbaarheid van (onwelgevallige) online media te ondermijnen met bangmaakpropaganda over ‘nepnieuws’ en de regels voor online content op bevel van (ongekozen) EU-‘leiders’ steeds strenger en zwaarder worden (dit wordt gecamoufleerd met Nieuwspraak als ‘bestrijden van online haat en extremisme’, maar komt feitelijk gewoon neer op ‘censureren van EU-onwelgevallige online opinie over bijvoorbeeld vluchtelingenbeleid, multiculturaliteit en islam’).

De enige manier waarop wij, en met ons vele andere online alternatieve media, ook in de toekomst nog kunnen blijven bestaan is door abonnementsmodellen, paywalls, donaties en andere ‘u betaalt wij draaien’-businessmodellen. Zoals het TPO+-abonnementsmodel.

Besef: hoe meer abonnee’s we hebben, hoe vrijer en onafhankelijker we kunnen worden. Ondanks dictatoriale EU-wetgeving en het einde van Google Nieuws. Nu en in de toekomst.

U kunt hier een abonnement nemen op TPO+. Eenmalig voor één jaar is dat 45 euro.

Nog beter, en vijf euro goedkoper, is het om uw TPO+-abonnement elk jaar automatisch te laten verlengen.

Een TPO+-abonnement aan iemand cadeau doen kan ook.

Lees hier alle artikelen die tot nu toe exclusief voor TPO+ zijn geschreven.

(En overweeg ook een GeenStijl-premium-abonnement te nemen, want ook daar geldt dat de EU-dictatuur zijn weerslag zal hebben op de adverteerdersinkomsten.)