Het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam vindt dat bouwinspecteurs van de gemeente “niks te zoeken hebben” in het schoolgebouw aan de Naritaweg. “Laat ze eerst maar aantonen dat ze gerechtigd zijn om binnen te treden”, zegt schoolbestuurder Söner Atasoy. Omdat de school niet meewerkt, beraadt de gemeente zich op vervolgstappen. Amsterdam stelt in elk geval de Onderwijsinspectie en het ministerie van Onderwijs op de hoogte van de gang van zaken.
De gemeente kondigde een bouwinspectie aan, nadat de school dinsdag had bekendgemaakt de indeling van het pand aan de Naritaweg te hebben veranderd om meer leerlingen te kunnen huisvesten. Na een gesprek met Atasoy constateert de gemeente dat hij geen toegang wil verlenen.
De directeur legt het iets anders uit. Hij zegt dat hij eerst een juridische onderbouwing wil zien. “Ik ben rechtsstatelijk ingesteld. Als ik zie dat er wettelijke redenen zijn waarom ze wel naar binnen mogen, dan mogen ze binnenkomen.”
Amsterdam wijst erop dat de gemeente verantwoordelijk is voor de veiligheid van gebouwen en dat inspecties daarbij horen. “Het is belangrijk dat het gebouw zelf veilig is en dat de nood- en hulpdiensten bij bijvoorbeeld brand de weg weten te vinden in het gebouw.”
“Dit heeft niets te maken met de veiligheid van onze kinderen”, reageert Atasoy. Hij zegt niet te vertrouwen op de onafhankelijkheid van de toezichthouders en ziet de bouwinspectie als een manier om zijn school dwars te zitten. “Er is niets verbouwd. Er zijn alleen enkele ruimten die eerst klaslokalen waren en daarna andere functies hebben gekregen, bijvoorbeeld als kantine of chillruimte, weer terugveranderd in lokalen”, aldus de bestuurder van de enige islamitische middelbare school van het land.
Amsterdam en het Haga Lyceum zijn verwikkeld in een juridische strijd, onder meer over uitbreidingsplannen. De gemeente bood het Haga onlangs een ander schoolgebouw aan als dependance. Volgens Atasoy kwam dat aanbod te kort voor aanvang van het schooljaar. Ook met het ministerie van Onderwijs ligt het schoolbestuur overhoop. Na een kritisch inspectierapport zei minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) dat het schoolbestuur moest vertrekken. Het is echter nog onbekend of en wanneer Slob concrete maatregelen neemt.
ANP