Voor de Haagse rechtbank vindt donderdag de alimentatiezaak van Edwin de Roy van Zuydewijn tegen zijn ex-vrouw prinses Margarita plaats. “Voor mij is dit, hoe dan ook, het laatste hoofdstuk”, zegt hij tegen EenVandaag. De rechtszaak zou het einde kunnen betekenen van het langlopende conflict tussen De Roy van Zuydewijn en de koninklijke familie. Tijdens de zaak komt aan de orde of de hoogste financiële baas van het Koninklijk Huis, de thesaurier, tegen de rechter heeft gelogen over het inkomen en vermogen van de prinses. Daarmee is de familiezaak ook een politieke zaak geworden.
De Roy van Zuydewijn eist al jaren partneralimentatie van zijn ex-vrouw. Het Gerechtshof oordeelde in 2007 dat hij behoefte heeft aan een bijdrage in zijn levensonderhoud, maar ‘dat de vrouw daar geen draagkracht voor heeft’. Prinses Margarita zou volledig aan de grond zitten en moeten rondkomen van slechts 1200 euro per maand.
De directe aanleiding van de rechtszaak is de aankoop van een woonboerderij in Wassenaar voor een bedrag van 1,65 miljoen euro door prinses Margarita, zonder hypotheek. De Roy van Zuydewijn noemt het een van de aanwijzingen dat ze wél over vermogen beschikt, en dat ze dat ook in 2007 al deed.
De familiezaak heeft ook een politieke lading. Premier Mark Rutte is politiek verantwoordelijk voor het Koninklijk Huis, en daarmee ook voor de uitlatingen van de thesaurier. Prinses Margarita deed in 2006 en 2007 meerdere opmerkelijke uitspraken voor de rechter. Zo kon zij over de jaren 2004 en 2005 in de rechtszaal geen belastingaangiftes overhandigen.
Ze gaf aan dat zij, met de volledige Koninklijke Familie, collectief belastingaangifte zou doen. Maar dit bestaat volgens fiscaal juristen helemaal niet. Ook voormalig staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wees dit enkele jaren geleden, na Kamervragen, naar het rijk der fabelen.
Uitspraak: donderdag 26 september.
Lees ook – Dossier Edwin de Roy van Zuydewijn