De Europese Centrale Bank (ECB) grijpt flink in om de Europese economie te stimuleren. De centrale bank verlaagt de depositorente en gaat opnieuw obligaties opkopen om zo de afzwakkende Europese economie te stimuleren.
De depositorente gaat naar min 0,5 procent, van min 0,4 procent eerder. Als banken geld in Frankfurt stallen moeten ze daar nu dus meer geld op toeleggen. Wel komt de centrale bank met maatregelen om de pijn voor financiële instellingen te verzachten. Verdere renteverlagingen sluit de ECB niet uit. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB.
Verder begint de ECB per 1 november met een nieuw opkoopprogramma voor obligaties met een maandelijkse omvang van 20 miljard euro. Dit programma zal lopen zolang als nodig is. De centrale bank stopte eind vorig jaar met een eerder opkoopprogramma dat een looptijd van vier jaar had met een totale omvang van 2600 miljard euro.
ECB-president Mario Draghi verklaarde in een toelichting dat het gaat om “substantiële” monetaire steun. Het blijft nodig om de economie aan te jagen omdat de zwakte is toegenomen. Hij verlaagde de prognoses voor groei en inflatie in de eurozone.
Draghi draagt eind volgende maand het stokje over aan Christine Lagarde. De Française was eerder directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De 63-jarige Lagarde wordt de eerste vrouw die voorzitter bij de ECB wordt.
Op de financiële markten wordt gezegd dat Draghi met deze nieuwe monetaire versoepeling wederom een “bazooka” tevoorschijn haalt. De Europese economie kampt met flinke tegenwind van de handelsspanningen, de afkoelende wereldeconomie en de onrust door de brexit.
Overigens hebben verschillende centralebankpresidenten in Europa twijfels geuit over een hervatting van het opkopen van obligaties, waaronder Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) en Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank. Nu was er wel brede overeenstemming over het opkoopprogramma bij de ECB, aldus Draghi.
De 72-jarige Draghi stond acht jaar lang aan het hoofd van de ECB. De Italiaan trad in 2011 aan, als opvolger van Jean-Claude Trichet.
Anp
Lees ook: Christine Lagarde, aankomend baas ECB: ‘Tijd dat ECB eigen beleid onder de loep neemt’
Lees ook: Monetair beleid ECB bedreigt politieke stabiliteit Nederland