Politiek

Adviesraad van kabinet: Trek één miljard euro uit voor coronasteun aan arm buitenland

11-05-2020 11:08

Nederland moet een miljard euro uittrekken om kwetsbare landen in bijvoorbeeld Afrika te helpen het coronavirus te bestrijden. Dat is niet alleen “medemenselijk”, maar ook “welbegrepen eigenbelang”, stelt een belangrijke adviesraad van het kabinet. Europa moet in actie komen om niet vermalen te worden in de tweestrijd tussen de Verenigde Staten en China.

Belastinggeldwatch – Sigrid Kaag trekt 100 miljoen euro uit voor aanpak coronavirus in ontwikkelingslanden

In Afrikaanse landen is soms zelfs niet genoeg handzeep en schoon water om de handen te wassen, waarschuwt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Dat geldt als een van de simpelste én belangrijkste verdedigingslinies tegen de coronapandemie.

Nederland moet te hulp schieten, want “de coronacrisis is in eigen land niet voorbij zolang ze elders op de wereld voortwoekert”. Het virus blijft dan op de loer liggen en kan opnieuw in Nederland opduiken. De wereldeconomie, waarvan handelsland Nederland afhankelijk is, kan dan niet weer op volle toeren komen. En er dreigt ook een nieuwe vluchtelingenstroom uit Afrika en het Midden-Oosten, met alle gevolgen van dien.

Maar Nederland en de Europese Unie dreigen ook in de knel te komen door de machtsstrijd tussen de VS en China, waarschuwt de AIV. Europa wordt afgetroefd in de “meedogenloze race” om mondkapjes en een vaccin. En de Wereldgezondheidsorganisatie en andere instellingen die de wereldorde van afspraken en overleg schragen, worden ondermijnd.

Nu maakt China met ‘mondkapjesdiplomatie’ aan de lopende band vrienden in Afrika. Europa moet snel met “tastbare, substantiële steun” komen om China de pas af te snijden. Nederland zou moeten beginnen door de hulp van vrachtvliegtuigen aan te bieden, vindt de AIV.

De miljard euro die de AIV nodig acht, moet volgens de raad niet ten koste gaan van andere ontwikkelingssamenwerking.

Lees ook – Kabinet is bereid eenmalig 1 miljard euro in Zuid-Europa te steken

ANP