Politiek

VVD-jeugd bracht in oktober op JOVD-lustrumcongres de Hitlergroet

13-05-2020 14:21

Na nazistische uitingen rond het JOVD-congres heeft het bestuur twee leden geschorst en is een bestuurslid van de afdeling Amsterdam onder druk opgestapt. Tijdens feestelijkheden van het Jubileumcongres, vorig jaar oktober in Amersfoort, zouden jolige JOVD’ers de Hitlergroet hebben gebracht. Dat schrijft Elsevier Weekblad. Eerder woensdag werd bekend dat in een voor het JOVD-jubileum opgerichte groepsapp racistisch en nazistisch materiaal is gepost. Het gaat onder meer om afbeeldingen van Geert Wilders in een Duits uniform met hakenkruis erop. De plaatjes staan in een gespreksgroep waaraan in oktober vorig jaar naar schatting zo’n tweehonderd jonge liberalen deelnamen om van gedachten te wisselen over het 70-jarig jubileum van de VVD-jongeren dat toen werd gevierd.

Lees ook – Screenshots bewijzen: JOVD-appgroep al net zo antisemitisch en nazistisch als JFVD-appgroep

Na het brengen van de Hitlergroet werden twee leden geschorst, van wie een voor de duur van een half jaar met twee maanden voorwaardelijk. Een van de bestuursleden van het JOVD-bestuur Amsterdam en omstreken zou vanwege het incident zijn functie hebben neergelegd.

Die zaak werd volgens Elsevier maandenlang stilgehouden, maar kwam aan het rollen na een eerdere publicatie van HP/De Tijd over nazistische en antisemitische uitingen in een app-groep van jonge FvD’ers. Forum voor Democratie royeerde daarna drie betrokken leden.

Lees ook – VVD gaat antisemitische, racistische, nazistische VVD-jeugdafdeling JOVD onderzoeken