Binnenland

Communistische Partij China vuistdiep in Eindhovens onderwijs

12-10-2020 13:41

Foto van: Nick Fewings

De Communistische Partij van China (CPC) is al decennia bezig met het ontwikkelen van haar soft & sharp powers en daar beginnen ze in Eindhoven nu ook achter te komen. Een van de manieren waarop de Chinese overheid dit namelijk doet is via hun Confucius Instituten. Dit zijn voorposten van de CPC die onder het mom van ‘culturele uitwisseling’ zichzelf langzaam inweken binnen een samenleving. Zo krijgen het Stedelijk College en het Van Maerlantlyceum in Eindhoven bijvoorbeeld indirect 9000 euro van de Chinese overheid. Dit geld wordt onder andere gebruikt voor de inkoop van Chinese films, het vieren van Chinees nieuwjaar en het regelen van taalworkshops.

Op zich niks mis met deze gratis aangeboden Chinese kennis natuurlijk. Helaas gaat ook in het oosten alleen de zon voor niets op. Zo kreeg een van de Eindhovense onderwijsinstellingen vorig jaar een Huawei-smartbus op bezoek. Dit telecombedrijf, waarin letterlijk en officieel de belangen van de CPC worden behartigd, gaf de leerlingen les over digitale veiligheid en privacy. Hetzelfde Huawei dat momenteel zo onder vuur ligt in de wereld vanwege verdenkingen van spionage. Een probleem dat steeds nijpender wordt, zo blijkt ook uit de boodschap die de MIVD vandaag nog afgaf: Stop a.u.b. met vergaderen naast apparaten die verbonden zijn met het internet. Handig met al dat thuiswerken heden ten dage!

Gelukkig zijn niet alle mensen in Eindhoven blind voor deze erg opzichtige propagandatour van de Huawei-smartbus. Zo laat ook deze reactie zien van een bezorgde vader in de Volkskrant:

“Het is toch vreemd dat juist dit bedrijf onze kinderen zou moeten bijbrengen hoe ‘zelfbewuste en verantwoordelijke digitale burgers’ te worden.”

Wie wil weten hoe de Confucius Instituten achter de schermen opereren hoeft tegelijkertijd alleen maar Confucius Instituten in te tikken op het vrije internet. De Chinese directeur van het Confucius Instituut in Brussel wordt verdacht van spionage. In Zweden zijn alle instituten inmiddels gesloten vanwege ongewenste beïnvloeding. Bij onze Australische vrienden klinkt steeds meer kritiek op de wijze waarop het instituut bijdraagt aan universitaire zelfcensuur. Het is slechts een kleine greep uit de beschuldigingen van spionage, rekrutering, propaganda en beïnvloeding. De CPC gebruikt de Confucius Instituten simpelweg voor allerhande soorten staatsondermijning en doet dat niet eens zo heel heimelijk.

Wethouder Stijn Steenbakkers uit Eindhoven gaat nu praten met het Stedelijk College en het Van Maerlantlyceum over hun indirecte relatie met dit totalitaire regime. Iets wat eigenlijk alle wethouders Steenbakkers in de vrije wereld zouden moeten doen. Huawei is simpelweg geen normaal kapitalistisch bedrijf en het Confucius leerprogramma is geen Goethe Instituut met Chinese karakteristieken.

De CPC gelooft niet in westerse democratie. De CPC gelooft niet in vrijheid van meningsuiting. En de CPC gelooft al helemaal niet in culturele uitwisseling die deze twee waarden wel promoot. Het is van cruciaal belang dat de vrije wereld eens nadenkt in welke doelen de CPC dan eigenlijk wél die 9000 euro investeert.