Illegalen en de rijken, dat zijn eigenlijk de enige twee soorten mensen die nog welkom zijn in Amsterdam. Het beste bewijs hiervoor is misschien wel te vinden bij de oer-Hollandse volkstuintjes in de stad. Als het aan de gemeente ligt gaan de huurprijzen hiervoor de komende jaren namelijk een paar keer over de kop.
Momenteel kost een volkstuin ongeveer 700 euro per jaar, maar dat zou in 2021 zomaar 1700 euro kunnen zijn. Tegenover de T. tonen enkele volkstuinders zich geschokt dat het linkse gemeentebestuur zo weinig oog heeft voor schoffelaars met een kleine portemonnee:
“De inkomensregeling die het College heeft bedacht voor mensen met een laag inkomen is dat tuinders met een hoger inkomen gaan betalen voor mensen met een lager inkomen. En dan nog stijgt de huur voor mensen met een laag inkomen met het dubbele. De bereikbaarheid van de volkstuinen staat dus onder druk.”
Hanneke Weber van volkstuincomplex Ons Buiten beaamt eveneens dat het nieuws is ingeslagen als een bom bij haar huurders. Vooral mensen met een klein AOW’tje zien hierdoor hun groene toekomst somber in. Volgens Weber schermt de gemeente steeds met de term ‘marktconforme huurprijs’, maar kan niemand op het stadskantoor haar uitleggen wat daarmee wordt bedoeld. Marktacceptabel zijn de plannen volgens haar zeker niet:
“Mensen zijn best bereid om iets meer te betalen. Maar als je bij de bakker komt en een brood kost 2,50 euro en de volgende keer een tientje, dan schrik je toch? Bovendien is de periode waarin de huurverhoging wordt doorgevoerd, in twee jaar tijd, wel heel erg kort.”
Een huurverhoging is niet het enige waar het Amsterdamse college de wortelkwekers mee lastig valt. Ook wil zij tot 20% van de grond van de tuinparken confisqueren. De plaatsen moeten namelijk voor iedereen toegankelijk worden, want privébezit is gemeen. Om diezelfde reden worden er openbare fietspaden aangelegd en gaat de gemeente het onderhoud op de tuincomplexen voortaan zelf doen. CDA-raadslid Diederik Boomsma spreekt ondertussen van een schandalig plan en een typisch voorbeeld van top-down-tekentafelbeleid:
“Huurverhogingen van meer dan 700 procent zijn niet sociaal en volkomen onnodig. En geforceerd openbaar maken werkt averechts. Veel volkstuinen hebben al allerlei sociale projecten en werken al samen met allerlei organisaties in de stad. Dat moet je juist niet van bovenaf gaan afdwingen. Die onbedaarlijke bemoeizucht van de gemeente. Volkstuinen moet je koesteren, niet uitmelken.”
Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam laat weten dat volkstuinen een heel belangrijk onderdeel zijn van de groene stad. De huurverhoging moet dan ook worden gezien als een manier om de tuinparken nog minstens 20 jaar bestaanszekerheid te geven:
“Want bij het behoud van de tuinparken horen ook investeringen, zoals in het meer openbaar maken en de aanleg van voorzieningen en riolering. De huur die de parken voor de grond aan de gemeente betalen, is decennialang niet verhoogd. Daarom betalen de volkstuinen nu weinig in vergelijking met huurders van een ander stukje gemeentelijk groen. Dat trekken we gelijk.”
De woordvoerder belooft verder dat er een compensatieregeling komt voor tuinders met de allerlaagste inkomens. Deze regeling moet nog worden uitgewerkt.
Van Kooten en de Bie: Volkstuinbelasting