Politiek

Dagsluiting – Lockdown na 19 januari verlengd en strenger – Kabinet gaat toch maar niet om levens loten op IC’s

05-01-2021 23:24

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA).

Lange dag op het Binnenhof dinsdag. Debat over het coronavirus en de vaccinatieproblemen duurde uren en uren. Motie van wantrouwen van Geert Wilders tegen Hugo de Jonge haalde het uiteindelijk niet, slechts steun van DENK en Forum voor Democratie. Pijnlijk: De Jonge was te laat voor de motie over zijn eigen politieke toekomst.

Ondertussen was GroenLinks-leider Jesse Klaver on fire. Hij wist De Jonge boos te krijgen en kreeg daarbij de steun van Geert Wilders.

Er werden ook zaken gedaan: de Tweede Kamer is alsnog tegen het kabinetsplan om het bij wet te verbieden om in het geval van een tekort aan ic-bedden te selecteren op leeftijd. Eerder op de dag schreef Bert Brussen er dit over:

“Beste meneer/mevrouw Pandora, we snappen dat uw stinkende doos niet zomaar meer dicht kan alstie eenmaal wagenwijd open staat maar echt, waar hebben we het nou toch weer allemaal aan verdiend in Godsnaam?”

Dat was de Kamer ook niet ontgaan. Ook coalitiepartijen D66, VVD en ChristenUnie bleken ‘s avonds alsnog tegen het plan. Dualisme, het schijnt dus soms wel te kunnen.

Hoe nu verder met de lockdown? De cijfers zijn nog steeds niet goed, het RIVM is ontevreden. Nederland koerst derhalve af op een verlengde lockdown, weet De Telegraaf. Daarbij liggen verdere aanscherpingen op de loer. Het kabinet denkt daarbij aan het sluiten van hotels voor recreatieve overnachtingen en het sluiten van meer winkels (Uw slijter en broodjeszaak, wellicht).

Dan nieuws van volledig andere orde. TPO’s Bart FM Droog is dinsdag ontslagen van rechtsvervolging in een smaadzaak. In een fascinerend onderzoeksartikel naar de dood van kraker Marco in Groningen in 1990 beschreef hij op TPO de mogelijk kwalijke rol van de ex-vriendin van het slachtoffer. Die laatste nam dat niet en stapte naar de rechter. Die dinsdag uitspraak deed: de rechter besloot Droog te ontslaan van rechtsvervolging. “Het belang van de vrijheid van meningsuiting valt zwaarder uit”, zei deze. Daarmee ging ook een geëiste schadevergoeding van tafel. Droog reageerde na afloop opgelucht. “Ik ben blij voor mezelf maar het is tragisch dat er voor de familie van Marco nog steeds geen duidelijkheid is over wat er precies is gebeurd.”

En dat is nu eenmaal journalistiek: schrijven en onderzoek doen is soms gewoonweg pijnlijk. En niet gratis.

Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op!