Nieuws

Even voorstellen: Espen Andersen Bråthen (37), de Deense moordmoslim uit Noorwegen

14-10-2021 16:33

De Noorse politie heeft donderdag de identiteit bevestigd van de pijl-en-boog-schutter die woensdagavond in Kongsberg vijf mensen doodschoot. Het gaat om de 37-jarige Espen Andersen Bråthen. Ondanks zijn Deense paspoort is hij in Noorwegen geboren en woonde hij het grootste deel van zijn leven in Kongsberg. Hij was bekeerd tot de islam.

Een woordvoerder van de moskee in Kongsberg heeft bevestigd dat Bråthen de moskee regelmatig bezocht. Daar viel hij op doordat hij onsamenhangende toespraken hield.

Volgens bekenden van de verdachte heeft hij al geruime tijd geen werk en leeft hij al jaren alleen in een appartement te Kongsberg, zonder veel contact te hebben met mensen. Bråthen wordt gezien als een man met ‘veel mentale problemen’.

Anderen die Bråthen van vroeger kennen denken dat zijn bekering tot de islam weinig met zijn moordaanslagen te maken hebben. Zij kennen hem niet anders dan iemand die voortdurend geestelijke problemen had.

In 2017 plaatse Bråthen meerdere (inmiddels verwijderde) video’s op Youtube waarin hij een aantal onsamenhangende dingen zegt over zijn bekering tot de islam. Zo zegt hij onder andere:

 

“Ik ben een boodschapper. Ik kom met een waarschuwing. Is dit echt wat je wilt? En voor iedereen die voor zichzelf wil zorgen, dan is het zover. Getuig dat ik een moslim ben.”

 

Een kennis van Bråthen waarschuwde in 2017 naar aanleiding van die video’s de politie omdat hij vreesde voor geweld. Volgens deze kennis reageerde de politie met de opmerking dat ‘alles onder controle is’. Die kennis zegt nu dat Bråthen ‘een tikkende tijdbom’ was.

Een voormalig buurman van Bråthen zegt dat hij ‘geen goed gevoel had’ bij Bråthen en dat hij hem daarom zoveel mogelijk probeerde te vermijden. Volgens die buurman kwam de politie vorig jaar zomer zeker twee keer bij Bråthen aan de deur. In juni was er sprake van een politiemacht ‘met schilden en helmen’ die Bråthen het bevel gaven naar buiten te komen. Hij werd toen door de politie meegenomen. In augustus waren er opnieuw meerdere agenten bij zijn huis die lange tijd met Bråthen spraken.

In 2012 werd Bråthen veroordeeld voor een inbraak en drugsdelicten. Uit het vonnis blijkt dat hij toen al een strafblad had voor eerdere soortgelijke delicten.

De politie heeft bevestigd dat bij de politie eerder zorgen zijn geuit over mogelijk radicalisering van Bråthen maar kan niet zeggen wanneer dat precies was.