Volgende week zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Deze staan qua media-aandacht volkomen terecht in de schaduw van de vreselijke gebeurtenissen in de Oekraïne. Mijn gedachten gaan uit naar een ieder die de gevolgen van deze oorlog ondergaat. Daarom bezocht mijn partij recent de Oekraïense ambassadeur. We betuigden niet alleen onze steun, maar boden ook onze hulp aan. Als wij vrouwen en kinderen tijdelijk een veilige haven kunnen bieden, dan doen wij dat met volle overtuiging. De door de oorlog sterk afgenomen aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen mag er echter niet toe leiden dat u niet gaat stemmen. Want het gaat echt ergens over.
Het politieke landschap in Nederland maakt een troosteloze indruk. De zittende macht die tienduizenden gezinnen de vernieling in heeft geholpen met de toeslagenaffaire, waar nog steeds niet het begin van een oplossing is gevonden. Torenhoge energierekeningen die de allerarmsten, maar ook vele MKB-ers in de problemen brengen en de koopkracht sterk doet afnemen. En wat te denken van het steeds verder afromen van de AOW, waarbij de regering ouderen die ons land hebben opgebouwd keihard laat vallen. Een schandelijke vertoning. 14, 15 en 16 maart zijn de eerste mogelijkheden om uw ongenoegen kenbaar te maken: Ga Stemmen!
Er liggen grote uitdagingen zoals:- De enorme woningnood.- De veiligheid en de aanpak van criminaliteit; – De bestrijding van armoede en het in stand houden van sociale voorzieningen;- De toestand van onze gezondheidszorg. – Het betaalbaar houden van huren, de toegang tot zorg en onze energierekening Er is zo veel te doen en er gebeurt zo weinig.
En als we kijken naar de politiek in mijn eigen stad zien we hetzelfde. Nadat mijn partij uit het college was verjaagd, nam de hele oude club, die elkaar al jarenlang de bal toespeelt, het weer over.
Wat hebben zij ondernomen tegen het sluiten van bejaardencentra, ziekenhuis Bronovo en het sluiten van politiebureau’s? Wat deden zij voor armlastig Den Haag Zuidwest waar 70.000 mensen op een sociale ramp afstevenen? Wat deed de elite voor onze ouderen, het verbeteren van de veiligheid en al die mensen die een woning zoeken?
Er werd veel gepraat, maar niet over de enorme groei van de bevolking. De gaat ongeremd door. De grenzen van ons land staan wagenwijd open. Jaarlijks groeit de Nederlandse bevolking volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek met 82.000 mensen.
Ook onze stad piept en kraakt: voor Den Haag is de groei tot 2040 geraamd tussen de 80.000 en 100.000 mensen, een stad zo groot als Schiedam. En die groei heeft grote gevolgen voor allerlei zaken die nu al een probleem zijn:overbewoning, de leefbaarheid, de bereikbaarheid, onze de sociale voorzieningen, de sociale cohesie in onze wijken, onze uitgeputte woningvoorraad waarbij in de regio Haaglanden al 165.000 mensen wachten op een sociale huurwoning. Is het rechtvaardig dat statushouders binnen een aantal weken een huis toegewezen krijgen, terwijl Hagenaars gemiddeld zeven jaar op een woning moeten wachten?
Over het probleem overbevolking wordt weinig gesproken, want linkse partijen willen er niet aan om de gevolgen van bevolkingsgroei te benoemen, laat staan om er beleid op te maken. Ze beschuldigen je dan al snel van racisme en komen met misselijke vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog.
Of zoals D66-lijsttrekker Van Asten deed in het AD, stellen dat je in migranten een zondebok zoekt, terwijl we het beleid, de politieke keuzes bekritiseren en opkomen voor de mensen die hier al wonen, autochtoon én allochtoon.
Deze kop-in-het-zand partijen laten blijken niks geleerd te hebben van Pim Fortuyn en kunnen niet verhullen dat ze de problemen dus niet willen oplossen. De roze olifant in de kamer niet benoemen is immers een stuk makkelijker, dan inhoudelijk ingaan op keiharde statistieken. En wat zo triest is:, ze laten daarbij niet alleen Jan en Truus keihard vallen, maar ook Fatima en Achmed. Want die Haagse nieuwkomers, tussen 2010 en 2019 50.000 mensen, worden met vaak weinig kansen met name gehuisvest in de zwakkere wijken van onze stad. En daarmee creëren deze partijen nog meer kansenongelijkheid. Ga het de mensen in Laak, Transvaal – Zuidwest of Rustenburg-Oostbroek maar vragen
En dan de arbeidsmarkt: het aantal mensen in de bijstand groeit en drukt enorm op de Haagse begroting. En dat terwijl er zoveel werk is in de horeca, de zorg, de bouw, het Westland, de Rotterdamse haven. En in plaats van meer is er minder aandacht voor inburgeren. Mensen de taal laten leren en leren mee te doen vindt men blijkbaar niet meer nodig!
Ondertussen staan de financiën er slecht voor. Het Rijk kort de inkomsten van onze stad keer op keer door onbegrijpelijke kortingen op het gemeentefonds; voor Den Haag scheelt dat maar liefst 60 miljoen euro per jaar.
Onze bestuurders durven weinig weerstand te bieden tegen de beslissingen van hun partijgenoten in de landelijke regering. Het belang van de stad Den Haag lijkt bij hen toch niet altijd op één te staan. Hoe staat het immers met de miljoenencompensatie voor de renovatie van het Binnenhof? Waar blijven de extra miljoenen voor de Jeugdzorg en de WMO? Zo stevenen we met de financiën van de stad Den Haag af op een jaarlijks tekort van 20 miljoen euro. En hoe gaan de gevestigde partijen dat oplossen? U raadt het al. Om de begroting sluitend te krijgen zal verder worden bezuinigd of worden lokale lasten verhoogd, en waarschijnlijk gaan beide doemscenario’s gebeuren. De OZB omhoog, parkeertarieven omhoog, de hondenbelasting blijft. We gaan met z’n allen betalen de komende jaren. De gepresenteerde verkiezingsprogramma’s van ondermeer D66 en de PvdA hebben alles weg van een draaiboek voor incassobureaus, waar Jan met de Pet mag aftikken.
Er zou vanuit de stad Den Haag veel krachtiger stelling genomen moeten worden tegen het Rijk. De landelijke overheid kan toch niet bezig blijven taken over te dragen aan de gemeenten, zonder de daarbij behorende budgetten? Wij demonstreerden voor het Tweede Kamer gebouw tégen het landelijke beleid dat gemeenten het mes op de keel zet. Als het Rijk niet met meer geld over de brug komt zouden we dingen moeten weigeren. Geen geld, geen taken! We stoppen met het onderbrengen van statushouders. Met het handhaven van zaken waarvan de boetes naar het Rijk gaan. Met het invoeren van wet- en regelgeving die vooral de regering goed uitkomt.
Maar ja, een krachtige opstelling vanuit de stad naar het Rijk is natuurlijk moeilijk voor partijen die ook landelijk in de regering zitten. En misschien ligt daar wel de grootste rol voor een puur lokale partij, die altijd het belang van de stad op nummer één zet, in plaats van het belang van de partij en de eigen carrière in die partij. En die benadering is nu meer nodig dan ooit. Daarom: Ga Stemmen!
Lees ook van Richard de Mos: