Ooit was het gezellig. Thierry Baudet en Theo Hiddema zaten samen in de partij-Jaguar en reden door het land. Ze kwamen in allerlei zaaltjes en dan begon het publiek spontaan te klappen voor de frisse wind die was gaan waaien. De peilingen schoten omhoog, de twee mochten continu aanschuiven bij allerlei talkshows en maart 2019 was Forum opeens de grootste partij van het land. Hiddema genoot er met volle teugen van. En Baudet natuurlijk ook. Er ontstond een band.
In werkelijkheid was het net even anders. Er zaten nog twee mensen in de partij-Jaguar. Partijbestuurder Henk Otten was drukdoende FvD op poten te zetten en een strategie te bedenken en kreeg daarbij hulp van persvoorlichter Jeroen de Vries. Ze zouden later Eerste Kamerleden worden. Hiddema vond het wel gezellig, er werd veel gelachen, hij werd door De Vries voor zijn huis afgezet en zo leek een succesformule in de maak. Maar dat was buiten Baudet gerekend.
We weten hoe dit viertal ten einde kwam: Otten vond dat Baudet te extreem werd en klaagde er publiekelijk over. Binnen een paar maanden was hij weg. Hij bleef wel Eerste Kamerlid. De Vries volgde hem al snel. Zo zat Hiddema opeens niet meer gezellig met zijn vieren in de auto, maar moest hij zelf met de trein naar Den Haag. Baudet verzamelde ondertussen een heleboel boreale jongeren om zich heen en Hiddema vond dat allemaal maar niks. Toch bleef hij loyaal.
Ruim een jaar later stapten heel veel Forum-politici op, onder aanvoering van Annabel Nanninga. Wat moest Hiddema doen? Moest hij nu ook opstappen of moest hij trouw blijven aan de club waar hij zo lang een leuke tijd had gehad? Het was logischer geweest met Otten en De Vries mee te gaan, maar dat was inmiddels een gepasseerd station. Hiddema kwam er niet uit. Halfslachtigheid troef: hij stapte op als Kamerlid maar bleef lid van Forum. Anderen verenigden zich ondertussen in JA21, maar daar liet hij zijn gezicht nooit zien.
Toen kwam er een vacature in de Eerste Kamer en was Hiddema de eerste gegadigde. Zie hier hoe de geschiedenis van de partij-Jaguar doorwerkt: hij was ooit lijstduwer geworden omdat hij dan in een later stadium het Tweede Kamerlidmaatschap zou kunnen verruilen voor de Senaat. Ideetje van Otten en De Vries. Deze optie werd door de immense verkiezingswinst van Forum in 2019 twee jaar later een reële optie. Wat Hiddema bewoog om de zetel in te nemen weet niemand.
Een succes is het Eerste Kamerlidmaatschap van Hiddema nooit geworden. De tijd dat FvD een grote fractie had lag inmiddels in het verleden: meer dan de helft van de oude fractie was JA21 geworden. Ook zijn oude vrienden Otten en De Vries zaten ergens anders. En dus zat Hiddema opeens opgescheept met Johan Dessing en Paul Frentrop, twee overgebleven Baudet-fans die nooit hebben uitgeblonken in charisma, humor of inhoud.
Het gevolg is voorspelbaar: Hiddema laat zich opvallend weinig in de Eerste Kamer zien. In juni 2021, twee maanden na zijn installatie, ondertekende hij een motie van zijn fractiegenoot Dessing. Vorige week stelde hij vragen over de Europese sancties ten aanzien van de Russische media Sputnik en RT. Alle stemmingen tussen eind 2021 en begin deze week heeft hij gemist. Dat waren er tientallen. Een maidenspeech heeft hij nooit gehouden en dus kon Forum zelfs geen videootje van hun Senator online zetten.
Het zijn geen tekenen van Hiddema’s enthousiasme voor deze fase van zijn politieke loopbaan en gezien de voorgeschiedenis is dat ook helemaal niet raar. De tijd dat Hiddema lol had aan Forum ligt ver achter hem en zijn vrienden van toen zijn allang elders terechtgekomen. Zijn loyaliteit aan Baudet – die hem ooit voor FvD vroeg – in combinatie met alle conflicten die in de tussentijd hebben plaatsgevonden, maken het onmogelijk om over te stappen naar een andere partij, of dat nou GO of JA21 is.
De vraag blijft waarom Hiddema vorig jaar niet vriendelijk voor het Senatorschap heeft bedankt. Het zal zijn loyaliteit aan Baudet wel weer geweest zijn. Dan blijft de vraag waarom hij nu opstapt omwille van iets kleins. Er is maar één logische conclusie: Hiddema neemt weer eens wat afstand, maar snijdt de banden met FvD niet echt door. Hij blijft in de Eerste Kamer gewoon met de inmiddels eenkoppige FvD-fractie samenwerken. De grote vraag is natuurlijk: wat houdt dat in als hij er nauwelijks is?
Lees ook van Chris Aalberts: