Economie

Britse energieprijsgaranties, marktreacties

08-09-2022 13:39

Liz Truss voor Downing Street 10. ITS/Shutterstock

LONDEN, 8 september (Reuters) – De nieuwe Britse regering bevriest de energierekeningen voor consumenten voor twee jaar en biedt bedrijven steun tegen verlammende energiekosten, onthulde de nieuwe premier Liz Truss op donderdag, in een pakket dat ongeveer 150 miljard pond (172,7 miljard euro) zou kunnen kosten.

Truss’ eerste beleidsaankondiging sinds ze dinsdag de nieuwe leider van Groot-Brittannië werd, is een van de grootste fiscale ingrepen in de Britse geschiedenis van na de Tweede Wereldoorlog.

De volledige kosten zullen in een latere fiscale update van de minister van Financiën worden uiteengezet.

Marktreacties:

Het pond, dat woensdag een 37-jarig dieptepunt bereikte, herstelde licht ten opzichte van de dollar en bereikte het hoogste punt van de dag op 1,1554 dollar toen Truss sprak, en bleef laatst onveranderd op 1,1535 dollar. De koers was eerder op de dag met een half procent gedaald.

De FTSE 250 midcap index bereikte een laagste punt in de sessie toen Truss sprak, en was rond 1100 GMT 0.15% lager. De blue-chip FTSE 100 index veranderde weinig en steeg 0.2%.

Olie- en gasaandelen trokken ondertussen aan dankzij de opluchting dat een windfall tax zou worden vermeden.

Beleggers hebben Britse activa de afgelopen weken fors verkocht, geschrokken van de omvang van de Britse economische uitdagingen en bezorgdheid over de vraag of de aanpak van Truss en haar nieuwe team om de belastingen te verlagen en de uitgaven te verhogen wel de juiste is.

Commentaar:

 

KENNETH BROUX, VALUTASTRATEEG, SOCIETE GENERALE, LONDEN:

“Het hoogtepunt van de aankondiging van Truss is de energie-interventie, die naar verwachting de piekinflatie met maximaal 5 procentpunten zal beteugelen.

“Voor de markt is dit het grote pluspunt. De reden dat de verhouding sterling/dollar zo sterk is gedaald, is niet alleen een sterke dollar, maar ook de stijging van de inflatieverwachtingen.

“De Britse inflatiecurve reageert dus positief op de krantenkoppen en de vraag is nu hoe de regering dit gaat betalen. We moeten ervan uitgaan dat ze meer zullen lenen en dat is een test voor beleggers en de Bank of England.

“Voorlopig is het zo dat als de inflatieverwachting daalt, dat het pond behoedt voor nieuwe dieptepunten.”

 

PETER MCCALLUM, RENTESTRATEEG, MIZUHO BANK, LONDEN:

“Ik denk dat het voor de markt niet al te veel verschilt van de dingen die werden verwacht, althans wat betreft het soort dingen dat ze doet en de bedragen.

“Voor het overige verwachten we dat dit soort maatregelen de front-end (obligatiemarkt) zal ondersteunen en de back-end zal tegenwerken, dus we verwachten dat de langetermijnrente zal stijgen. De moeilijkheid is dat er verschillende manieren zijn waarop de schatkist dit soort dingen zou kunnen financieren. Het interessantste voor de toekomst zou zijn om wat meer commentaar te krijgen van de sprekers van de BoE (Bank of England) en hoe zij hierover denken.

“Wij denken nog steeds dat een verhoging met 50 basispunten tijdens de vergadering van september volgende week iets waarschijnlijker lijkt.”

 

CHIRAG SHAH, CEO & OPRICHTER, SME LENDER NUCLEUS COMMERCIAL FINANCE:

“Nu de nieuwe premier is aangesteld, hebben Britse kmo‘s hun adem ingehouden tot de details van de langverwachte plannen van Liz Truss aankwamen. Maar is het te weinig en te laat? De bovengrens voor energieprijzen is weliswaar een stap in de goede richting, maar zeker geen wondermiddel – het Britse mkb staat nog een moeilijke weg te wachten.

“Met wijdverspreide berichten over kleine bedrijven die geen andere keuze hebben dan voorgoed de deuren te sluiten onder druk van de stijgende kosten, is rigoureuze financiële steun van vitaal belang. Het aanpakken van de energiekosten was van cruciaal belang, maar er zijn nog andere kostenposten die een enorme impact op de sector hebben.”

 

ROBERT ALSTER, CHIEF INVESTMENT OFFICER, CLOSE BROTHERS ASSET MANAGEMENT:

“De eerste gedachte is er een van immense opluchting – we wisten dat de beschikbare inkomens zouden terugkeren naar de lage niveaus van de jaren tachtig en dat er een vrij grote recessie zou komen, en dit kan die recessie afwenden.

“Het zal heel interessant zijn om te zien waar de rendementen uiteindelijk zullen uitkomen, maar ik denk dat het de moeite waard zal zijn.”