Buitenland

In video is te zien hoe zeker 50 meter pijpleiding van Nord Stream 1 ontbreekt

18-10-2022 11:39

Gasline

COPENHAGEN, 18 oktober (Reuters) – Een sectie van ten minste 50 meter ontbreekt van de gescheurde Nord Stream 1 gasleiding in de Oostzee, meldt het Zweedse dagblad Expressen dinsdag na het filmen van wat het de eerste publiekelijk vrijgegeven beelden van de schade noemde.

De Zweedse politie en aanklagers vermoeden dat de lekken in Nord Stream 1 en Nord Stream 2 op 26 september zijn veroorzaakt door opzettelijke onderzeese explosies en onderzoeken de zaak als een daad van grove sabotage.

De video van Expressen, opgenomen met een klein op afstand bediend onderwatervoertuig, of onderzeese drone, toonde gebogen metaal en een wijd open pijpleiding in troebel water op de bodem van de Oostzee.

Delen van de pijpleiding leken rechte, scherpe randen te hebben, terwijl andere vervormd waren, bleek uit de beelden die op een diepte van ongeveer 80 meter waren opgenomen.

De video werd maandag opgenomen, aldus Expressen. Reuters kon niet onafhankelijk verifiëren of de door de krant gepubliceerde beelden van Nord Stream 1 waren.

De Zweedse veiligheidsdiensten zeiden deze maand dat ze materiaal ter plaatse in beslag hadden genomen na het afsluiten van hun onderzoek.

Het was volgens Expressen niet duidelijk hoe het onderzoek van de Zweedse autoriteiten naar de plaats delict het gebied had kunnen veranderen.

De Zweedse marine en de veiligheidspolitie weigerden commentaar te geven. De kustwacht van het land was niet onmiddellijk beschikbaar voor commentaar.

De politie van Kopenhagen, die afzonderlijke breuken in de twee pijpleidingen onderzoekt, zei dinsdag dat de vastgestelde gaten aan de Deense kant van de zeegrens van de Oostzee veroorzaakt leken te zijn door “krachtige explosies”.