Buitenland

‘Apenpokken’ heet voortaan ‘apokken’, want ‘racistisch en stigmatiserend’, aldus WHO

28-11-2022 13:09

Bron: Dave Primov via Shutterstock

GENEVE, 28 november (Reuters) – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei maandag een nieuwe voorkeursterm te gaan gebruiken, ‘mpox‘ (‘apokken’), als synoniem voor ‘monkeypox’ (‘apenpokken‘) en drong er bij anderen op aan dit voorbeeld te volgen na klachten te hebben ontvangen dat de huidige naam voor de ziekte ‘racistisch en stigmatiserend‘ is.

“Beide namen zullen gedurende een jaar tegelijkertijd worden gebruikt terwijl ‘monkeypox‘ geleidelijk wordt afgeschaft”, aldus de mondiale gezondheidsorganisatie.

De WHO lanceerde eerder dit jaar een openbare raadpleging om een nieuwe naam voor de ziekte te vinden.

Een van de populairste voorstellen was “mpox” of “Mpox“, dat onder meer door de mannengezondheidsorganisatie RÉZO werd voorgesteld. De directeur zei destijds dat de verwijdering van de apenbeelden de mensen hielp de gezondheidscrisis serieus te nemen.

Poxy McPoxface

Andere waren kluchtig, zoals “Poxy McPoxface” dat verwees naar Boaty McBoatface – bijna de naam van een Brits poolonderzoeksschip na een publieke stemming over de keuze.

Monkeypox, ontdekt in 1958 en genoemd naar het eerste dier dat symptomen vertoonde, verspreidde zich tot dit jaar voornamelijk in een groep landen in West- en Centraal-Afrika. Nu hebben 110 landen ongeveer 80.000 bevestigde gevallen en 55 doden gemeld, volgens gegevens van de WHO.