Politiek Buitenland

Sociaaldemocratische vice-voorzitter EU-parlement verdacht van corruptie, smeergeld Qatar

09-12-2022 23:35

Eva Kaili
Vice-voorzitter Europees Parlement Eva Kaili (Pasok, sociaaldemocraten Griekenland). CC 2.0/euranet_plus/Wikimedia.

BRUSSEL, 9 december (Reuters) – België is vrijdag een onderzoek gestart naar mogelijke corruptie waarbij een niet nader genoemde Golfstaat en ten minste één lid van het Europees Parlement betrokken zijn, aldus het federaal parket.

Volgens Belgische media is Qatar de Golfstaat in kwestie, maar de corruptiezaak zou niets met het WK te maken hebben.

Eén van de opgepakte verdachten is de vice-voorzitter van het Europees Parlement, de Griekse sociaaldemocrate Eva Kaili (44).

De centrumlinkse fractie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement zei dat zij “het besluit heeft genomen om het lidmaatschap van Kaili”, een voormalig televisiepresentatrice, “van de S&D-Fractie met onmiddellijke ingang te schorsen”.

Haar partij Pasok heeft haar uitgeschreven als lid, “naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen en het onderzoek van de Belgische autoriteiten naar de corruptie van Europese ambtenaren”. Pasok en de S&D wilden geen verdere details verstrekken.

Pasok nam publiekelijk afstand van opmerkingen die Kaili vorige maand in het EU-parlement maakte, waarin zij Qatar prees en zei dat het wereldkampioenschap voetbal daar “eigenlijk het bewijs is van hoe sportdiplomatie een historische transformatie van een land kan bewerkstelligen met hervormingen die de Arabische wereld hebben geïnspireerd”.

Kaili werd in januari gekozen als een van de 14 vicevoorzitters van de EU-assemblee, waar ze sinds 2014 lid van is.

Artikel gaat verder na video.

 

In een verklaring eiste de linkse fractie in het EU-parlement dat wat zij noemde “het zich ontvouwende lobbyschandaal in Qatar” volgende week op de agenda van de vergadering wordt geplaatst, zodat nadere details over de zaak kunnen worden vastgesteld en de wetgevers een passende reactie kunnen overwegen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Eva Kaili

Eva Kaili in 2011. AP Photo/Petros Giannakouris.

 

De procureur zei dat vrijdag in Brussel 16 huizen werden doorzocht in het kader van een groot onderzoek naar vermeende misdrijven van criminele organisatie, corruptie en het witwassen van geld.

Een woordvoerder van het parket zei dat een lid van het Europees Parlement was aangehouden voor verhoor en vrijdagavond nog steeds in hechtenis was, zonder verdere details te geven.

‘Grote sommen geld’

In een verklaring per e-mail zei de openbare aanklager dat onderzoekers van de federale gerechtelijke politie een land uit de Golf al maandenlang verdachten van pogingen om de economische en politieke beslissingen van het Europees Parlement te beïnvloeden door “grote sommen geld te betalen of grote geschenken aan te bieden aan derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement”.

Een woordvoerder van het parlement zei tegen Reuters dat het geen commentaar wilde geven op een lopend gerechtelijk onderzoek, maar dat het indien nodig zou samenwerken met de plaatselijke autoriteiten.

Er werd ongeveer 600.000 euro aan contanten teruggevonden en computerapparatuur en mobiele telefoons werden in beslag genomen, zei de openbare aanklager.

Vier mensen, geboren in 1955, 1969, 1971 en 1987, werden gearresteerd voor ondervraging, waaronder een voormalig EU-wetgever en medewerkers van het parlement, en kunnen voor de onderzoeksrechter worden gebracht, zei de aanklager.

Aanpassingen: tweede tot en met achtste alinea toegevoegd door TPO/Associated Press, 10:52 uur, 9 december..