Politiek Buitenland

Nieuw in Spanje: menstruatieverlof, abortus- en transgenderrechten voor tieners

16-02-2023 16:22

Irene Montero
De Spaanse minister voor Gelijkheid Irene Montero (Podemos). Fernando Astasio Avila/ Shutterstock.com

MADRID (AP) – Het Spaanse parlement heeft donderdag wetgeving goedgekeurd die de abortus- en transgenderrechten voor tieners uitbreidt en Spanje het eerste land in Europa maakt dat werknemers recht geeft op betaald menstruatieverlof.

De drijvende kracht achter de twee wetten was minister van Gelijkheid Irene Montero, die deel uitmaakt van het jongste lid van de Spaanse linkse coalitieregering, de Unidas Podemos-partij.

De wijzigingen in de seksuele en reproductieve rechten houden in dat 16- en 17-jarigen in Spanje nu een abortus kunnen ondergaan zonder toestemming van hun ouders. Menstruatieproducten zullen nu gratis worden aangeboden in scholen en gevangenissen, terwijl door de staat beheerde gezondheidscentra hetzelfde zullen doen met hormonale contraceptiva en de morning-afterpil. Dankzij de maatregel inzake menstruatieverlof kunnen vrouwen die last hebben van slopende menstruatiepijn betaald verlof opnemen.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Irene Montero

Irene Montero. Jorge Contreras Soto/Shutterstock.com.

 

Abortus in staatsziekenhuis

Bovendien wordt het recht op abortus in een staatsziekenhuis wettelijk verankerd. Momenteel wordt meer dan 80% van de abortusprocedures in Spanje uitgevoerd in privé-klinieken omdat veel artsen in het openbare systeem weigeren abortus uit te voeren, vaak om religieuze redenen.

In het nieuwe systeem zullen artsen in staatsziekenhuizen niet worden gedwongen abortussen uit te voeren, op voorwaarde dat zij hun bezwaren schriftelijk hebben laten registreren.

De abortuswet bouwt voort op wetgeving die in 2010 werd aangenomen en die een belangrijke verschuiving betekende voor een traditioneel katholiek land, waardoor Spanje een van de meest progressieve landen in Europa werd op het gebied van reproductieve rechten. Het Spaanse constitutionele hof verwierp vorige week een bezwaar van de rechtse Volkspartij tegen het toestaan van abortus in de eerste 14 weken van de zwangerschap.

Transrechten

Een afzonderlijk pakket hervormingen dat donderdag door de wetgevers is goedgekeurd, versterkt de rechten van transseksuelen. Zo mag elke burger ouder dan 16 jaar zonder medisch toezicht van geslacht veranderen.

Minderjarigen tussen 12 en 13 jaar zullen toestemming van een rechter nodig hebben om te veranderen, terwijl degenen tussen 14 en 16 jaar door hun ouders of wettelijke voogden moeten worden begeleid.

Voorheen hadden transgenders een diagnose van genderdysforie door meerdere artsen nodig. De tweede wet verbiedt ook de zogenaamde ‘conversietherapie’ voor LGBTQ-mensen en voorziet in overheidssteun voor lesbiennes en alleenstaande vrouwen die een IVF-behandeling willen ondergaan.

Rechtse weerstand

De centrumlinkse coalitieregering ligt momenteel onder vuur vanwege een ander sterproject van Montero, een nieuwe wet inzake seksuele toestemming, die bedoeld was om de bescherming tegen verkrachting te verbeteren, maar die onbedoeld heeft geleid tot strafvermindering voor honderden seksuele delinquenten.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

Irene Montero

Irene Montero, minister van Gelijkheid, Spanje, 27 januari 2023. AP Photo/Manu Fernandez.

 

De wet ‘Alleen ja betekent ja’ maakt mondelinge toestemming de belangrijkste component in gevallen van vermeend seksueel geweld. De regering worstelt nu om met een gewijzigde versie te komen en een einde te maken aan de controverse in de aanloop naar de verkiezingen later dit jaar.

De drie initiatieven stuiten op sterke tegenstand van de rechtse partijen die het belangrijkste oppositieblok van Spanje vormen.