Binnenland

Provincies kunnen gemeenten dwingen statushouders te plaatsen, is nog nooit toegepast

06-04-2023 18:32

Eric van der Burg, VVD
Staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD) Alexandros Michailidis / Shutterstock

Door Bert Brussen, TPO – Mocht de ‘dwangwet’ van staatssecretaris Eric van den Burg (VVD) de beide Kamers doorkomen dan hebben provinciebesturen straks een middel om gemeenten te dwingen asielzoekers op te nemen. Provinciebesturen hebben nu echter ook al een dwangmiddel om gemeenten te kunnen dwingen statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) te plaatsen.

Zo kan de provincie sociale huurwoningen die vrijkomen vorderen voor statushouders of gemeenten dwingen tijdelijke woningen te bouwen voor statushouders (‘indeplaatsstelling’). Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat provincies die dwangmiddelen nog nooit hebben gebruikt.

Begrip voor problemen gemeenten

Provincies blijken doorgaans begrip te hebben voor de problemen die gemeenten hebben met de opvang van statushouders en asielzoekers. De woningnood is een probleem dat zich ook niet door dwang laat oplossen. “Gemeenten kunnen er niet magisch meer huizen bijbouwen”, zo tekent Omroep Gelderland op uit de mond van de Gelderse gedeputeerde Peter Kerris (PvdA).

Of het bij de ‘dwangwet’ van staatssecretaris Van der Burg ook gaat helpen om “een stok achter de hand te hebben” zoals gedeputeerde Kerris zegt, waardoor gemeenten uiteindelijk vaak alsnog zorgen dat er statushouders kunnen worden opgevangen, is nog maar de vraag. De meeste provincies zullen binnenkort worden bestuurd door een coalitie met daarin de BBB. Deze partij liet eerder aan TPO al weten ‘wars te zijn van alles wat drang en dwang is’ en is het bovendien niet eens met de manier waarop asielzoekersplaatsen worden verdeeld over het land.

Met een partij die wars is van dwang in veel provinciebesturen, besturen die toch al weinig heil zien in dwang, lijkt de kans dat veel gemeenten straks alsnog zullen worden gedwongen asielzoekers op te nemen in elk geval klein te zijn.