Buitenland

Kremlin: ‘Het ziet er niet best uit voor de graandeal’

12-04-2023 12:45

Bron: jamesteohart/Shutterstock

MOSKOU, 12 april (Reuters) – Het Kremlin heeft woensdag gezegd dat de vooruitzichten voor de mijlpaal van de door de V.N. gesloten graanovereenkomst voor de Zwarte Zee niet geweldig zijn, omdat beloften om belemmeringen voor de Russische export van landbouwproducten en meststoffen weg te nemen, niet zijn nagekomen.

De graanovereenkomst is een poging om een voedselcrisis te verlichten die voorafging aan de Russische invasie in Oekraïne, maar verergerd is door de meest dodelijke oorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

‘Kan niet op één been staan’

De overeenkomst, die in haar huidige vorm volgende maand afloopt, werd voor het eerst ondertekend door Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties in juli vorig jaar en tweemaal verlengd.

Op papier staat het de export toe van voedsel en kunstmest, waaronder ammoniak, vanuit drie Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. Maar Moskou zegt dat de Russische export van voedsel en kunstmest in gevaar wordt gebracht door obstakels – zoals verzekeringen en betalingsbelemmeringen – die volgens haar moeten worden weggenomen.

Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov zei dat de huidige overeenkomst niet werkt voor Rusland, ondanks enkele pogingen van de Verenigde Naties om de delen van de overeenkomst die betrekking hebben op de belangen van Moskou uitgevoerd te krijgen.

“Geen enkel akkoord kan op één been staan: het moet op twee benen staan,” zei Peskov tegen verslaggevers. “In dit opzicht zijn de vooruitzichten voor de verlenging ervan natuurlijk niet zo geweldig, te oordelen naar de stand van zaken vandaag.”

Meer dan 27 miljoen ton graan

Rusland en Oekraïne zijn twee van de belangrijkste producenten van landbouwgrondstoffen ter wereld, en belangrijke spelers op de markten voor tarwe, gerst, maïs, koolzaad, koolzaadolie en zonnebloemzaad. Rusland is ook dominant op de meststoffenmarkt.

Meer dan 27 miljoen ton graan en andere levensmiddelen zijn sinds het begin van het Zwarte Zee Graan Initiatief in augustus uit Oekraïne geëxporteerd aan boord van 881 uitgaande schepen, zo blijkt uit officiële gegevens.

Vorige maand zei Rusland dat het de overeenkomst met nog eens 60 dagen zou verlengen, hoewel de Verenigde Naties, Oekraïne en Turkije hadden aangedrongen op een verlenging met 120 dagen. Moskou zegt dat de overeenkomst op 18 mei afloopt.

“Precies de helft van deze deal heeft niet gewerkt en werkt tot nu toe niet,” zei Peskov.

“We weten dat vertegenwoordigers van de V.N. enige inspanningen leveren, maar ze slagen niet en nog steeds werkt de tweede helft van de deal niet,” zei Peskov.

Russische eisen

Rusland heeft herhaaldelijk gezegd dat elke verdere verlenging van de overeenkomst vereist dat een groot aantal van zijn eisen door het Westen wordt ingewilligd, waaronder de heraansluiting van de Russische Landbouwbank (Rosselkhozbank) op het SWIFT-betalingssysteem.

Andere eisen zijn hervatting van de levering van landbouwmachines en -onderdelen, opheffing van de beperkingen op verzekeringen en herverzekeringen, toegang tot havens, hervatting van de Togliatti-Odesa ammoniakpijpleiding en de deblokkering van activa en rekeningen van Russische bedrijven die betrokken zijn bij de export van voedsel en kunstmest.