TUNIS, 19 juni (Reuters) – Frankrijk biedt Tunesië 25,8 miljoen euro om boten met migranten over de Middellandse Zee tegen te houden, zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin tijdens een bezoek aan Tunis op maandag.
Het geld is bestemd voor apparatuur en training en komt bovenop een pakket van 105 miljoen euro van de Europese Unie dat de voorzitter van de EU-commissie eerder deze maand aankondigde om Tunesië te helpen bij de aanpak van een grote toename van migranten die de Middellandse Zee oversteken.
De gevaarlijke overtochten over zee, vaak in overvolle, wankele bootjes, hebben geleid tot een verschrikkelijk aantal verdrinkingen en tot een grote toename van het aantal migranten dat dit jaar in Italië aankwam en politieke onrust veroorzaakte in Europa.
Het zinken van een boot met honderden migranten van Libië naar Griekenland onderstreepte de risico’s van de oversteek.
De Tunesische president Kais Saied heeft gezegd dat zijn land geen grenswacht wil zijn voor Europa, maar hij kondigde in februari ook een hardhandig optreden aan tegen migranten uit Afrika ten zuiden van de Sahara die in het land wonen.
Dat optreden, dat werd aangekondigd in racistische bewoordingen volgens de Afrikaanse Unie, leek te leiden tot een toename van het vertrek van migranten uit Tunesië.
“De rol van Tunesië is niet om een kustwacht te zijn, maar we werken eraan om het aantal vertrekkende migranten tot een minimum te beperken,” zei Darmanin.
Hij zei dat hij de Tunesische autoriteiten ook een lijst had voorgelegd van mensen die hij vanuit Frankrijk naar Tunesië wilde laten terugkeren. Hij zei dat Tunesië Frankrijk had gevraagd flexibeler te zijn met visa voor zijn burgers.
Het aantal migranten uit Tunesië neemt ook toe nu het land kampt met een zwakke economie en een dreigende crisis in de overheidsfinanciën.
De EU heeft Tunesië ook ongeveer 1 miljard euro aangeboden om de overheidsfinanciën te helpen als het land akkoord gaat met een programma van het Internationaal Monetair Fonds dat onder andere voorziet in het verlagen van subsidies en het herstructureren van staatsbedrijven.